Åpning av Nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten
Artikkel
|Publisert
Nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten ble offisielt åpnet 6. desember 2023. Åpningen fant sted i FHIs lokaler på Nord universitet i Levanger, der kompetansemiljøet er lokalisert.
Avdelingsdirektør for kompetansemiljøet Hanne Nissen Bjørnsen, ønsket de om lag 30 inviterte gjestene velkommen med et virtuelt fyrverkeri i naturskjønne omgivelser. I velkomsttalen vektla hun at kompetansemiljøet har vært etterlengtet i lang tid og anerkjente det harde arbeidet som ligger bak opprettelsen.
Klatring på fjelltopper
– Takk til alle faggrupper, sentrale fagpersoner, kommuner, forskere og organisasjoner som har bidratt og hatt et utrettelig engasjement over mange år, sa hun.
– FHI har gjort en stor jobb i etableringsfasen. Det er jeg takknemlig for, og jeg gleder meg til å være samlokalisert med Nord universitet.
– Det er gledelig at så mange har store forventninger til miljøet og at det allerede har meldt seg mange som ønsker å samarbeide med oss.
– Som leder for noe helt nytt kan det være skremmende å møte så sterke forventninger, men jeg trøster meg med at vi jo starter på et nullpunkt og at det derfor ikke kan bli verre enn det er nå.
Bjørnsen understreket at oppdraget fra Helse- og omsorgsdepartementet er enormt.
– Vi har først og fremst behov for å bygge forskningskompetanse. Vi skal lyse ut både stipendiat- og post doc-stilling. Vi skal forske på det som er relevant for tjenestene, vi skal både ha dialog og være edderkopp, og vi skal dekke nasjonale kunnskapshull.
Hun sammenlignet oppbyggingen med klatring på fjelltopper. Det krever mot, utholdenhet, planlegging og felles mål, og endring underveis. I tillegg må man ha godt utstyr og tillit til hverandre for å nå toppen. Det er en krevende tur, men gaven er den fantastiske utsikten når man når toppen.
– Vi er til for barn, unge, gravide og familier. Vi skal gi dem likeverdige tjenester, fremme helse, forebygge uhelse, utjevne sosial ulikhet og avverge og avdekke vold, overgrep og omsorgssvikt.
Bakgrunn og mål
Det er Folkehelseinstituttet som har fått i oppdrag å opprette og som skal lede det nye Nasjonale kompetansemiljøet for helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Kompetansemiljøet er organisatorisk forankret som en egen avdeling i FHI.
Hensikten med det høyt etterspurte Kompetansemiljøet er å styrke kompetansen, fagutviklingen og forskningen i helsestasjons- og skolehelsetjenesten og i helsestasjon for ungdom.
I oppdragsbrevet kan man lese at Kompetansemiljøets mål er å produsere forskning som grunnlag for kunnskapsbaserte helsefremmende og forebyggende tjenester for barn, unge og deres foreldre, samt støtte kommunene med å ta i bruk beste tilgjengelige kunnskap i fag- og tjenesteutvikling. Dette skal gjøres gjennom blant annet opprettelsen av en kunnskapsportal for tjenestene samt forskning på kunnskapshull i nasjonal faglig retningslinje gjennom samarbeid med eksisterende fagmiljø og Helsedirektoratet.
Kompetansemiljøet har 7 årsverk og får 15 millioner kroner over statsbudsjettet gjennom årlige bevilgninger til FHI.
Engasjerte hilsninger
Deltakerne på åpningen kunne høre på hilsninger fra entusiastiske støttespillere til Kompetansemiljøet. Alle som en kommenterte hvor sterkt ønsket og etterlengtet miljøet er.
Først ut i hilsningsrekken var konstituert direktør Gun Peggy Knudsen ved FHI, som kunne fortelle at Instituttet allerede har fått mange henvendelser på Kompetansemiljøets vegne om deltakelse i ulike fora.
Knudsen sa at det er et stort engasjement for oppstarten i FHI, og at Kompetansemiljøet passer godt sammen med de andre aktivitetene i Instituttet.
– Det vil også bidra til at tallgrunnlaget vårt blir enda bedre, sa hun.
Ordfører Anita Sand i Levanger sa at Kompetansemiljøet vil øke kvaliteten på helsestasjons- og skolehelsetjenesten og gi et mer likeverdig tilbud på tjenestene i hele landet. Hun vektla også at det vil styrke det helsefaglige miljøet i kommunene og regionen.
Gørhild Ursin, dekan ved Nord universitet sa at samlokaliseringen gir god grobunn for spennende samhandlingsprosjekter.
Ann Karin Swang, leder for landsgruppen av helsesykepleiere, var kanskje den gladeste av alle på åpningen.
– Nå høster vi fruktene av mer enn 26 års hardt arbeid med opp- og nedturer. Og vi har stått i spissen, sa Swang.
– Kompetansemiljøet kommer til å bli en kilde til vekst og utvikling for tjenestene, samtidig som vi har en gjensidig forpliktelse til å styrke hverandre. Vi ser fram til å følge med og ta del i dette, og til å sette helsefremming på kartet, sa hun.
Kirsti Kvaløy, leder av Ung-HUNT fortalte at hun er veldig glad for at miljøet er lokalisert nær HUNT, og ser fram til spennende samarbeid.
– Det er viktig å ta vare på barn og unge i en verden av forandring. Vi trenger å styrke forberedende tiltak og kompetansen i helsetjenesten for barn og unge, sa Kvaløy.
I en videohilsen understreket direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet helsestasjonenes viktighet i samfunnet, noe som gjenspeiles i den høye tilliten tjenestene har i befolkningen.
– Vi vil være en faglig rådgiver for dere når dere skal utvikle kunnskapsbasert praksis, lage faglige retningslinjer, og implementere digitale tjenester og verktøy, sa Guldvog.
I sin videohilsen sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol at målet med det nye kompetansemiljøet er å styrke tilbudet til tjenestene og støtte kommunenes likeverd. Hun mener at miljøets forankring til FHI gir det et sterkt grunnlag.
– Men nå skal vi la dere få tid til å ta skrittene til å bygge dere opp. Dere har masse, masse muligheter foran dere, sa Kjerkhol.
Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved FHI holdt et innlegg om betydningen av helsestasjons- og skolehelsetjenesten for barnevaksinasjonsprogrammet.
– Oppslutningen om programmet hadde ikke vært så høy hadde det ikke vært for denne tjenesten. Det viser at vårt unike system fungerer, sa Greve-Isdahl.