Hva er HPV?
Artikkel
|Sist endret
Her får du svar på hva HPV er, hvordan det smitter, hva en positiv HPV-test betyr og hvordan du kan beskytte deg.
Hva er HPV?
HPV står for humant papillomavirus. Det er en svært vanlig seksuelt overførbar infeksjon. De fleste som blir smittet, merker det ikke og blir friske uten behandling.
Noen typer HPV kan gi celleforandringer som, i sjeldne tilfeller, kan utvikle seg til livmorhalskreft. Hos mer enn 90 % går infeksjonen over av seg selv i løpet av to år. Men hos omtrent 1 av 10 blir infeksjonen værende. Da øker risikoen for celleforandringer, som over lang tid kan utvikle seg til kreft. Derfor er det viktig at kvinner mellom 25 og 69 år tar livmorhalsprøve hvert femte år. Prøven kan oppdage HPV eller celleforandringer tidlig, slik at du får oppfølging før det rekker å utvikle seg til kreft.
Hvordan smitter HPV?
HPV smitter gjennom seksuell kontakt – både ved samleie, hudkontakt i underlivet og oralsex. Viruset finnes i hud og slimhinner i underlivet, også hos personer uten symptomer. Det smitter ikke via blod eller mellom dyr og mennesker.
Hvor vanlig er det å få HPV?
Over 80 % av seksuelt aktive personer blir smittet én eller flere ganger i løpet av livet. Det er vanskelig å vite når, eller av hvem, du ble smittet. Infeksjonen kan ha vært i kroppen lenge uten symptomer. Risikoen for smitte er størst hos unge under 25 år med hyppig partnerskifte. HPV er like vanlig hos menn som hos kvinner, men det påvises oftere hos kvinner fordi de tilbys livmorhalsprøver.
Hva er forskjellen på lavrisiko og høyrisiko HPV?
- Lavrisiko HPV kan gi kjønnsvorter.
- Høyrisiko HPV kan gi celleforandringer i livmorhalsen. Celleforandringer er ikke kreft, men hos noen kan en vedvarende infeksjon utvikle seg til livmorhalskreft.
HPV er i 99% av tilfellene årsaken til alvorlige celleforandringer og utviklingen av livmorhalskreft. En vedvarende infeksjon med en høyrisiko HPV-type kan, dersom den ikke oppdages og behandles, gi livmorhalskreft i løpet av 15-20 år. HPV kan også føre til kreft i endetarmen, skjeden, ytre kjønnsorganer, penis og svelg. Risikoen for kreft øker dersom du har en vedvarende infeksjon og i tillegg røyker, har nedsatt immunforsvar, bruker p-piller, har hatt kjønnssykdommer som herpes eller klamydia, eller har født mange barn. Menn som har sex med menn, er også mer utsatt.
Det er viktig å huske at de fleste som smittes med høyrisiko HPV aldri utvikler celleforandringer eller kreft.
Hvordan oppdages HPV?
I Livmorhalsprogrammet tas en celleprøve fra livmorhalsen som testes for HPV. Hvis prøven viser HPV, vil laboratoriet undersøke cellene i mikroskop for å se etter celleforandringer. Svaret sendes til legen din, som gir deg informasjon og følger deg opp dersom det er behov for det.
En HPV-test er et viktig forebyggende tiltak mot livmorhalskreft. Kvinner med positiv HPV-test følges opp tett, slik at eventuelle celleforandringer kan oppdages tidlig og behandles.
Hva betyr en positiv HPV-test?
En positiv HPV-test betyr at du har en HPV-infeksjon. Det betyr ikke at du har kreft, eller at du vil få det. De fleste infeksjoner går over av seg selv i løpet av ett til to år. Hvis infeksjonen vedvarer, kan celleforandringer oppstå. Da får du tilbud om videre undersøkelser eller behandling. Det er viktig å møte til kontrollene legen din anbefaler.
Må jeg si ifra til partneren min?
Nei. HPV er så vanlig at de fleste har hatt det uten å vite det. Det er ikke nødvendig å informere verken tidligere eller nåværende partnere.
Hva betyr en negativ HPV-test?
En negativ HPV-test betyr at det ikke er tegn til viruset. Da kan du trygt vente fem år før neste livmorhalsprøve, fordi HPV bruker lang tid på å utvikle seg til celleforandringer eller kreft. Har du symptomer eller plager fra underlivet, skal du derimot ikke vente. Da bør du kontakte fastlegen din, uansett når du sist tok livmorhalsprøven.
Hvordan kan jeg beskytte meg mot HPV?
Du kan redusere risikoen for HPV ved å ta HPV-vaksine, som beskytter mot flere kreftfremkallende typer. Vaksinen er en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Kondom kan også redusere smitterisikoen, men gir ikke full beskyttelse fordi viruset kan smitte via hudkontakt. Den viktigste måten å oppdage HPV og celleforandringer tidlig, er å ta livmorhalsprøve når du får invitasjon fra Livmorhalsprogrammet.
Kan HPV-infeksjon behandles?
Det finnes ingen behandling mot selve HPV-viruset, men plager som skyldes viruset kan behandles. Kjønnsvorter kan fjernes med krem, frysing, laser eller kirurgi. Lavgradige celleforandringer går ofte over av seg selv, men må følges opp med ny prøve. Høygradige celleforandringer behandles vanligvis ved å fjerne en liten del av livmorhalsen, en prosedyre som kalles konisering.