Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Slik fungerer livmorhalsprogrammet.jpg

Slik foregår Livmorhalsprogrammet

Artikkel

|

Sist endret

Livmorhalsprogrammet er et tilbud til alle kvinner i Norge mellom 25 og 69 år. Hensikten er å forebygge livmorhalskreft ved å oppdage celleforandringer tidlig.

Slik foregår Livmorhalsprogrammet

1. Du får tilsendt en påminnelse

Når det er på tide å ta livmorhalsprøve, får du et brev fra Livmorhalsprogrammet. Det første brevet kommer det året du fyller 25. Deretter får du brev hvert femte år, så lenge du er innenfor aldersgruppen.

2. Du bestiller time hos lege

Du bestiller selv time hos fastlegen din, eller en annen lege du ønsker å gå til. Du betaler en vanlig egenandel. I noen tilfeller kan du bli henvist videre til en gynekolog.

3. Prøven tas hos legen

Legen tar en prøve fra livmorhalsen med en liten børste. Prøven sendes til et laboratorium og undersøkes for HPV (humant papillomavirus), som kan føre til celleforandringer.

Hvor lang tid tar det å få svar?

Laboratoriene har som mål å sende svar innen to uker, men det kan ta opptil åtte uker hvis det er stor pågang. Spør gjerne legen om når du kan forvente svar. Du kan også be om å få beskjed selv om prøven er normal.

Hvor ofte skal du teste deg?

Hvis prøven ikke viser HPV, anbefales ny prøve etter fem år. HPV-test er en svært følsom analyse og oppdager flere celleforandringer enn vurdering av cellene i mikroskop. 

Husk at ingen prøve er 100% sikker. Selv om prøven er normal, bør du kontakte lege hvis du får symptomer som:

  • Uregelmessige blødninger
  • Blødninger etter samleie
  • Unormal utflod
  • Vedvarende smerter i underlivet

Disse symptomene kan ha ulike årsaker, men bør alltid undersøkes.

Slik brukes opplysningene fra livmorhalsprøvene

Formålet til Livmorhalsprogrammet er å redusere antall tilfeller, og dødeligheten av livmorhalskreft. Livmorhalsprogrammet driftes av Kreftregisteret, som også mottar prøvesvar fra laboratoriene.

Informasjonen om livmorhalsprøvene håndteres strengt konfidensielt og kun av autorisert personell. Kreftregisteret får ingen utfyllende opplysninger om deltakernes helse.

Livmorhalsprogrammet er avhengig av å motta alle prøvesvar – også normale – for å kunne fungere som det skal. Opplysningene som samles inn brukes til å evaluere, kvalitetssikre og videreutvikle programmet, slik at det gir best mulig helsehjelp med minst mulig ulempe for dem som deltar.

Publisert |Sist endret
Fant du det du lette etter?