Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Bilde av yrkes og miljøeksponering for farelige stoffer

Studier om kreftrisiko og dødelighet ved yrkes- og miljøeksponering

Artikkel

|

Sist endret

Kreftregisteret har siden 1970-tallet gjennomført studier av kreftrisiko og dødelighet blant en rekke yrkesgrupper og industrier, og siden 1999 har studier på miljøgifter og kreftrisiko vært en viktig del av forskningen, for eksempel ved bruk av biologisk materiale fra Janus serumbank og analyser av eksponeringsbiomarkører. Kreftregisteret leder flere prosjekter knyttet til yrke- og miljøeksponeringer med utstrakt nasjonalt og internasjonalt samarbeid og vår forskning har bidratt til IARCs vurdering av mulige kreftfremkallende stoffer.

For å forebygge kreft er det avgjørende at man forstår sykdommens årsaker. Historisk sett ble man kjent med kreftårsaker for flere hundre år siden etter observasjoner og studier av kreft nettopp i ulike yrkesgrupper. Helt frem til 2000-tallet har vi sett eksempler på at forskjellene i sykdomsforekomst mellom en yrkesgruppe og resten av befolkningen var så tydelige at en sammenheng mellom yrkeseksponering og sykdom var åpenbar.

I dag er arbeidslivet i Norge og Europa generelt sett mye tryggere enn det var for 50 år siden. Forskjellene mellom lav og høy eksponering for mulige kreftfremkallende stoffer er vanligvis mindre nå enn før, takket være økt kunnskap, bedre oppmerksomhet og konkrete forebyggende regulatoriske tiltak,  som endring i grenseverdier, nasjonale og EU-baserte restriksjoner, og fysiske tiltak som bedret verneutstyr,  økt bruk av roboter og lukkede industrielle prosesser. Likevel er det fortsatt behov for aktsomhet, og ikke minst mer kunnskap om hvorvidt  kreftforekomsten endres etter forebyggende tiltak.  

Noen kjente og mulige kreftfremkallende påvirkninger i arbeidslivet finnes også i miljøet rundt oss alle, slik som radon, benzen, asbest, eksos og mange av de “nye” miljøgiftene (syntetiske kjemiske stoffer). Selv om eksponeringsnivåene som regel er lavere enn i arbeidslivet, omgis vi av miljøet 24 timer i døgnet, og det er viktig å vurdere betydningen miljøet kan ha for den generelle befolkning. Er det en målbar risiko knyttet til eksponering ved lave nivåer over lang tid? Vet vi nok om nye stoffer som blir brukt i industriell sammenheng for å erstatte stoffer som er blitt forbudt? Slike problemstillinger utforsker vi i flere nasjonale og internasjonale prosjekter.

Aktive prosjekter

I dag leder Kreftregisteret flere aktive prosjekter innen yrke- og miljøepidemiologisk kreftforskning:

Tverrfaglig arrangement 24-26 september 2025

Rapporter 

Publisert |Sist endret
Fant du det du lette etter?