Prosjektets organisering
Artikkel
|Oppdatert
NewTools-prosjektet er et 4-årig prosjekt, med prosjektperiode fra desember 2021 til desember 2025.
Folkehelseinstituttet er prosjekteier og har det overordnede ansvaret for å lede og administrere prosjektet, som fikk støtte fra Forskningsrådet i 2021.
Prosjektet har totalt 28 partnere som er organisasjoner med ulik plassering i matsystemet og fra ulike sektorer, henholdsvis forskning, matvarebransjen, myndigheter og uavhengige interesseorganisasjoner.
God forståelse for ulike aktørers tilnærming til matsystemet, og hva som skal til å for å gjøre det mer bærekraftig, er avgjørende. I NewTools er det viktig at alle partnere bidrar med innsikt og kunnskap fra sitt ståsted.
Dette fordrer god kommunikasjonsflyt, bred involvering og koordinering av aktivitetene.
Prosjektets arbeid og aktiviteter er organisert i fem arbeidspakker med respektive arbeidspakkeledere.
Ledelse av prosjektet
Prosjektansvarlig: Guri Rørtveit, direktør for Folkehelseinstituttet
Prosjektleder: Knut Inge Klepp, områdedirektør for psykisk og fysisk helse, Folkehelseinstituttet
Prosjektkoordinatorer:
- Kaja Lund-Iversen, seniorrådgiver, Forskningsadministrativ avdeling, Folkehelseinstituttet
- Ingun Rolfsrud, seniorrådgiver, Forskningsadministrativ avdeling, Folkehelseinstituttet
Hvordan vi jobber i NewTools: Arbeidspakker
- Arbeidspakke 1: Interessentinvolvering, etablering av rammeverk og koordinering av prosjektet (‘Stakeholder involvement, framework establishment and project coordination’).
- Leder for arbeidspakken er Kaja Lund-Iversen, seniorrådgiver/prosjektkoordinator, Folkehelseinstituttet
- Arbeidspakke 2: Utvikle og evaluere norsk system for å skåre næringsverdien til matvarer (‘Develop and evaluate a Norwegian summary score for the nutritional value of foods’).
- Leder for arbeidspakken er Marianne Hope Abel, forsker i avdeling for fysisk helse og aldring, Område for psykisk og fysisk helse, Folkehelseinstituttet.
- Arbeidspakke 3: Utvikle system for å skåre for matens miljømessige og sosiale bærekraft (‘Develop scores for the environmental and social sustainability of foods’).
- Leder for arbeidspakken er Hanne Fjerdingby Olsen, postdoktor, Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
- Arbeidspakke 4, Etablere og drifte en IT-plattform: Portal og verktøykasse (‘Establish and run an IT-plattform: Portal and toolbox’).
- Leder for arbeidspakken er Trond A. Ydersbond, seniorrådgiver, Statistisk sentralbyrå.
- Arbeidspakke 5 Samskaping av piloter og identifisering av forskningsideer for testing av skåringssystemer (‘Co-create, identify and test applications of NewTools’):
- Leder for arbeidspakken er Marianne Morseth, førsteamanuensis, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, Fakultet for helsevitenskap, OsloMet.
NewTools er finansiert av Forskningsrådet som svar på utlysning av samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv, i 2021, innenfor temaet framtidens bærekraftige matsystemer.