Om EuroMix-studien
Artikkel
|Oppdatert
Formålet med EuroMix-studien er å kartlegge hvilke kjemikalier vi blir utsatt for samtidig i løpet av et døgn, og om vi kan finne omdanningsprodukter, eller såkalte «biomarkører» for disse kjemikaliene i blod eller urin.
Innsamlingen av prøvemateriale ble avsluttet i 2017. Prosjektgruppen jobber nå med å analysere alt materialet. Mange resultater er allerede publisert i internasjonale tidsskrifter. Fram til nå har vi publisert åtte artikler. FHI vil etter hvert informere deltakerne om resultater på nettsidene til FHI. De første resultatene fra EuroMix ble omtalt i 2020.
Studien vil være et viktig bidrag i utviklingen av nye metoder for å vurdere helseeffekter av kjemiske blandinger, og er en del av den store europeiske EuroMix-studien.
Bakgrunn og hensikt
Hver dag blir vi utsatt for en rekke kjemikalier via mat/drikke, luft og hudkontakt. Disse kjemikaliene kan ha helseskadelige effekter. Risikovurderinger som inkluderer både eksponering og vurdering av helseskadelige effekter er derfor nødvendig. Inntil nå har enkeltkjemikalier blitt vurdert separat, og ofte er det bare inkludert én eksponeringsvei. Potensielt reaktive kjemikalier fra mat, drikke, luft og hud kan binde seg til proteiner eller DNA i kroppen. Nedbrytningsprodukter av disse kalles «biomarkører for effekt» og kan måles i urin og er et mål på reaktiviteten til en kjemikalie. Kjemikalien selv eller omdanningsprodukter av kjemikalien kan også måles i urin, og er et mål på eksponering.
Både biomarkører for eksponering og for effekt er nødvendig for å kontrollere eksponering for kjemikalieblandinger og om disse kan være helseskadelige for mennesker. Resultater fra humanstudier vil også bidra til å verifisere resultatene fra enklere studier i cellekulturer og dyr.
EU-prosjekt
EuroMix (European Test and Risk Assessment Strategies for Mixtures) er et stort EU-prosjekt som har som mål å utvikle en ny strategi for risikovurdering av eksponering for flere kjemikalier samtidig. Prosjektet finansieres av EU via Horizon 2020 og har 27 partnere fra hele Europa.
Hvem er vi?
Prosjektgruppen ved Folkehelseinstituttet består av (fra venstre): Hege Hjertholm (studiekoordinator), Monica Andreassen (post doktor), Hubert Dirven (prosjekteier), Trine Husøy (prosjektleder).