Om Hjerte- og karregisteret
Artikkel
|Oppdatert
Hjerte- og karregisteret (HKR) inneholder opplysninger om personer som har fått behandling for Hjerte- og karsykdom i spesialisthelsetjenesten, samt opplysninger om personer som har en hjerte- og kardiagnose som dødsårsak. Registeret har opplysninger fra 01.01.2012 og fremover.
Hjerte- og karregisteret består av et basisregister og åtte nasjonale medisinske kvalitetsregistre. Folkehelseinstituttet er dataansvarlig for Hjerte- og karregisteret og er databehandler for basisregisteret. St. Olavs hospital HF, Oslo universitetssykehus HF og Helse Bergen HF er databehandler for de kvalitetsregistrene som det aktuelle helseforetaket drifter.
Opplysninger i Hjerte- og karregisteret
HKR basisregister
Basisregisteret inneholder opplysninger om personer som har vært innlagt eller vært inne til poliklinisk konsultasjon for hjerte- og karsykdom i spesialisthelsetjenesten. Registeret inneholder også opplysninger om dødsårsak for personer som dør av en hjerte- og kardiagnose, eller som tidligere har blitt behandlet for hjerte- og karsykdom i spesialisthelsetjenesten. Opplysningene i basisregisteret hentes fra Norsk pasientregister, Dødsårsaksregisteret og Folkeregisteret.
De medisinske kvalitetsregistrene
De medisinske kvalitetsregistrene inneholder mer detaljerte opplysninger om enkelte former for hjerte- og karsykdommer og om behandlingen som er gitt. Opplysningene i kvalitetsregistrene hentes fra pasientjournaler og innrapporteres til registrene av helsepersonell ved sykehusene. Enkelte kvalitetsregistre inneholder også pasientrapporterte data (PROM-data) som er meldt inn av den enkelte pasient gjennom standardiserte spørreskjemaer.
Følgende medisinske kvalitetsregistre inngår i Hjerte- og karregisteret:
St. Olavs hospital HF
- Norsk hjerneslagregister
- Norsk hjerteinfarktregister
- Norsk hjertesviktregister
- Norsk karkirurgisk register (NORKAR)
Oslo universitetssykehus HF
Helse Bergen HF
- Norsk register for invasiv kardiologi (NORIC)
- Nasjonalt register for ablasjonsbehandling og elektrofysiologi i Norge (AblaNor)
Opplysninger som registreres
Nedenfor er noen eksempler på opplysninger som inngår i Hjerte- og karregisteret:
Personopplysninger
- Fødselsnummer eller annet entydig identifikasjonsnummer (lagres kryptert og adskilt fra andre opplysninger)
- Fødsels- og dødsdato
- Kjønn
- Bostedskommune
Administrative opplysninger
- Om behandlende institusjon
- Opplysninger om konsultasjon og innleggelse
- Dato og tidspunkt for kontakt med helsetjenesten
Medisinske opplysninger
- Fagområde
- Opplysninger knyttet til behandlingen som er gitt
- Diagnoser og hvilke prosedyrer som eventuelt er utført
Kvalitetsregistrene inneholder mer detaljerte opplysninger om blant annet pasientbehandlingen, risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og tidligere sykdomshistorikk.
En fullstendig oversikt over hvilke opplysninger (variabler) som er tilgjengelig i Hjerte- og karregisteret finner du på nettsiden helsedata.no. Basisregisteret og hvert av kvalitetsregistrene har egne variabellister.
Hva brukes opplysninger i Hjerte- og karregisteret til?
Opplysninger i Hjerte- og karregisteret brukes til å holde oversikt over forekomsten av hjerte- og karlidelser i befolkningen, til kvalitetsforbedring av helsetjenesten og til forskning for bedre forebygging og behandling av hjerte- og karsykdom. Forekomsten av vanlige typer hjerte- og karsykdommer blir presentert på FHI sine nettsider (fhi.no), og en oversikt over kvaliteten på helsehjelpen blir presentert på kvalitetsregistre.no og helsenorge.no.