Foredrag og podkast om demens
Artikkel
|Publisert
Folkehelseinstituttet arrangerte i 2020 et åpent fagmøte om demens. Vi har også laget en podkast om temaet.
Hvordan er det å ha demens, og hvordan utvikler sykdommen seg? Hvordan jobber myndighetene med dette? I et åpent fagmøte møter vi fire inspirerende og kunnskapsrike innledere som har jobbet med temaet fra ulike innfallsvinkler.
Geir Selbæk er psykiater, forskningssjef ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og professor ved Universitetet i Oslo, og har forsket på demens i en årrekke. Geir er med i Lancet Commissions på demens. Geir spør: Hva kan du gjøre for å forebygge demens, og når du bør gjøre det?
Knut Engedal er psykiater, professor emeritus og seniorforsker ved Aldring og helse, og har siden 1980-tallet hatt en finger med i det meste som har med demens og demensforskning i Norge å gjøre. Knut fikk Demensforskningsprisen i 2019.
Anne Marie Mork Rokstad er sykepleier, professor ved Høgskolen i Molde, seniorforsker ved Aldring og helse, og vil fortelle om hva som er viktig for personen med demens, fra tre perspektiver; personen selv, den pårørende og helsearbeideren.
Sandro Moe Melgalvis er seniorrådgiver i Omsorgstjenesteavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet og jobber med den nye demensplanen.
Arrangører er Folkehelseinstituttet og Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.
Hørsel og demens
I et fagmøte høsten 2021 fortalte forsker Bo Engdahl fra FHI om hørsel og demens (Youtube-film).
Engdahl snakker blant annet om hvorfor FHI ønsker å studere hørsel om demens. Hørsel er viktig for kommunikasjon. Den viktigste ulempen med å miste hørsel er at det kan føre til sosial isolasjon og ensomhet. Det kan også gi redusert mestring og svekket psykisk helse og trivsel.
Podkast om demens
100.000 lever med demens i Norge i dag. Innen 2050 forventer vi at dobbelt så mange får denne diagnosen. Det er ikke gode nyheter for de som rammes, deres nærmeste og samfunnet. Hva er egentlig demens?
I en episode av Folkehelsepodden drøfter programleder Torunn Gjerustad spørsmålet med eldreforsker Heine strand ved FHI og forskningssjef og professor Aldring og helse Geir Selbæk.