Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Åpent API og ny statistikkbank ved FHI»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Åpent API og ny statistikkbank ved FHI

Artikkel

Åpent API og ny statistikkbank ved FHI

En kjerneoppgave for FHI er å tilgjengeliggjøre statistikk overfor relevante målgrupper. På denne siden finner du informasjon om hvordan vår nye publiserings- og visualiseringsløsning skal tilgjengeliggjøre statistikk på flere måter.

Illustrasjon av byggeklosser med bokstaver på. Klossene staver "API"
Foto: Colourbox.com

En kjerneoppgave for FHI er å tilgjengeliggjøre statistikk overfor relevante målgrupper. På denne siden finner du informasjon om hvordan vår nye publiserings- og visualiseringsløsning skal tilgjengeliggjøre statistikk på flere måter.


Statistikk fra FHI har flere viktige bruksområder. Tallene brukes som beslutningsgrunnlag i offentlig planlegging, undervisning, næringsvirksomhet og dessuten som mål- og resultatstyringsverktøy for å følge med på trender og vurdere måloppnåelser. Statistikken kan dessuten være en støtte i kriseledelse og krisehåndtering og ved formidling av informasjon og kunnskap til ulike brukergrupper som helsetjenesten forskere og befolkningen. 

Vi er derfor i gang med å utvikle en ny, felles publiserings- og visualiseringsløsning for publisering og tilgjengeliggjøring av statistikk. Vi ønsker på denne måten å gjøre data mer tilgjengelig og på sikt kunne tilby raskere og bedre data ut til publikum. I tillegg gjør vi brukergrensesnitt i løsningen bedre og gir statistikken et mer moderne uttrykk.

Den nye publiserings- og visualiseringsløsningen skal gjøre statistikk tilgjengelig på to måter:

  • Gjennom et åpent API som skal gjøre statistikken tilgjengelig i et maskinlesbart format. API er en kodestruktur som tilgjengeliggjør data fra FHI. Ved å gjøre statistikken tilgjengelig gjennom et åpent API, vil brukere enkelt kunne hente og bruke tallene i sine egne systemer for videre analyse, visualisering og formidling av relevant informasjon.
  • Gjennom FHI statistikkbank som skal presentere statistikkene i et visuelt format. i statistikkbanken vil brukerne kunne se aggregerte statistikkdata i forskjellige typer av tabeller, grafer og/eller diagram. I tillegg blir det mulig å filtrere data eksempelvis etter geografiske nivå, aldersgruppe, kjønn, tid mv, samt dele, laste ned og skrive ut data som tabell eller graf.

Etter planen skal den nye publiserings- og visualiseringsløsningen for statistikk bli lansert i løpet av sommeren 2023. Tall fra statistikkbankene Kommunehelsa og Norgeshelsa blir første statistikkene som blir tilgjengelig og skall gradvis overføres til den nye løsningen.