Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Om register for resistensovervåking av virus i Norge (RAVN)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Om register for resistensovervåking av virus i Norge (RAVN)

Artikkel

Om register for resistensovervåking av virus i Norge (RAVN)

RAVN-registeret er et nasjonalt system for overvåking av resistens mot antivirale midler som brukes til behandling av virusinfeksjoner hos mennesker.

logo som viser to ravner
Logoen til RAVN

RAVN-registeret er et nasjonalt system for overvåking av resistens mot antivirale midler som brukes til behandling av virusinfeksjoner hos mennesker.


RAVN ble etablert i henhold til Helsedepartementets “Nasjonale strategi for forebygging av infeksjoner i helsetjenesten og antibiotikaresistens (2008-2012)”. RAVN-registeret administreres i avdeling for smittevernregistre ved Folkehelseinstituttet, som sammen med RAVN fagråd arbeider for å planlegge og drifte årlig overvåking av antiviral resistens i samarbeid med deltakende regionlaboratorier. Fagrådet ble formelt utnevnt for første gang høsten 2010 og har to årlige møter. Med virkning fra 1. juli 2014 ble RAVN inkludert i Resistensregisterforskriften, og Folkehelseinstituttet ble bedt om å sørge for etablering av et landsomfattende overvåkingssystem for antiviral resistens.

RAVN inkluderer overvåking av antiviral resistens hos influensavirus, humant immunsviktvirus (hiv), hepatitt B-virus (HBV), cytomegalovirus (CMV), herpes simplex-virus (HSV) og hepatitt C-virus (HCV). Det er kun avidentifiserte helseopplysninger som lagres. Overvåkningsdata fra RAVN publiseres årlig i RAVN-rapport.

Historikk

06.05.2022: Endret overskrift, oppdatering av innhold.