Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Covid-19 ved svangerskap og fødsel i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Covid-19 ved svangerskap og fødsel i Norge

Artikkel

Norge:

Covid-19 ved svangerskap og fødsel

For perioden mars 2020 til september 2021 har fødeavdelingene i Norge rapportert om 213 gravide som ble innlagt med covid-19, ifølge foreløpige tall fra Medisinsk fødselsregister.

Gravid kvinne
Colourbox.com

For perioden mars 2020 til september 2021 har fødeavdelingene i Norge rapportert om 213 gravide som ble innlagt med covid-19, ifølge foreløpige tall fra Medisinsk fødselsregister.


Overlege Hilde Marie Engjom har skrevet denne artikkelen sammen med avdelingsdirektør Petur B. Juliusson, begge ved Avdeling for helseregisterforskning og -utvikling, Folkehelseinstituttet

Medisinsk fødselsregister (MFR) har siden mars 2020 fått rapporter fra fødeavdelingene om gravide som er innlagt med covid-19 og kvinner som har født etter å ha fått påvist covid-19 i svangerskapet. Kvalitetssikringen av tallene er ennå ikke ferdig, og vi understreker at tallene som gjengis nedenfor er foreløpige.

 Antallet tilfeller av alvorlig sykdom hos gravide eller foster/nyfødte er så lavt i Norge at detaljer ikke kan gjengis på grunn av personvernhensyn.

De foreløpige tallene

Fra mars 2020 til september 2021 var det 89.585 fødsler i Norge. MFR hadde per 1. november 2021 fått rapportert om 213 gravide med covid-19 som ble innlagt i denne perioden:

  • 181 (85%) for fødsel eller annen helsehjelp grunnet svangerskapet
  • 32 (15%) på grunn av covid-19 eller med behov for overvåking og behandling for covid-19 i forbindelse med innleggelse av andre årsaker.

Gravide som ble innlagt på grunn av covid-19 utgjorde 0,4 innleggelser per 1000 fødsler. Andelen gravide med migrantbakgrunn eller kroppsmasseindeks på 30 eller mer var høyere i denne gruppen, men norske tall er for små til å kunne gjøre pålitelige analyser av risikofaktorer.  

Få gravide i Norge har hittil hatt behov for pustehjelp. De gravide som har hatt behov for pustehjelp ble syke i perioden etter at alfa- og delta-variantene ble dominerende. Kvinnene som hadde behov for pustehjelp hadde ikke fått vaksine mot koronavirus, basert på opplysninger på helsekort for gravide og i journal.

For 190 av de 213 kvinnene har MFR mottatt opplysninger om fødselen og barnet, de resterende er fortsatt gravide eller fødselen er ennå ikke meldt. Gravide som ikke hadde flerlingsvangerskap fødte oftest til termin og barna hadde normal fødselsvekt. Det er rapportert noen få tilfeller av forløsning før 37. svangerskapsuke hos gravide med behov for pustehjelp. Få nyfødte har hatt behov for overvåking og behandling på nyfødtavdeling, og det er ikke rapportert om sykdom hos nyfødte på grunn av covid-19.

Få tilfeller av fosterdød

Ved fosterdød etter 22 svangerskapsuke (intrauterin fosterdød) tilbys kvinnen/paret alltid ytterligere undersøkelse av foster, morkake, blod- og fostervannsprøver for å kartlegge årsaken. MFR har fått meldt få tilfeller om fosterdød hos kvinner som har hatt covid-19 og kan ikke gå ut med tall av personvernhensyn. I de fleste tilfellene har legene ved sykehuset vurdert at hovedårsaken ikke var covid-infeksjonen. For noen tilfeller er svar på vevsundersøkelser og andre prøver ennå ikke klare.

Imidlertid er det også i Norge blitt rapportert om virusforandringer i morkaken og virus hos fosteret ved seinabort før 22. svangerskapsuke eller fosterdød. Det samsvarer med større internasjonale studier som viser at morkake og foster vanligvis ikke har tegn til infeksjon, men at det forekommer i sjeldne tilfeller.

Vaksine beskytter

Vaksine beskytter gravide og foster/nyfødte mot alvorlig sykdom. FHI anbefaler at gravide som ikke er fullvaksinert før svangerskapet tar imot tilbud om vaksine.