Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Mer hepatitt A blant menn som har sex med menn»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Mer hepatitt A blant menn som har sex med menn

Nyhet

Mer hepatitt A blant menn som har sex med menn

Det europeiske smittevernsenteret, ECDC, melder om en økning av hepatitt A i flere vesteuropeiske land blant menn som har sex med menn. Norske menn som deltar aktivt på sexarenaer for menn i europeiske storbyer bør vurdere å vaksinere seg.

To menn som flørter.
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det europeiske smittevernsenteret, ECDC, melder om en økning av hepatitt A i flere vesteuropeiske land blant menn som har sex med menn. Norske menn som deltar aktivt på sexarenaer for menn i europeiske storbyer bør vurdere å vaksinere seg.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Det er hittil ikke meldt om tilfeller blant menn som har sex med menn (msm) i Norge eller hos norske msm som har vært i utlandet, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet.

13 land berørt det siste året

I perioden februar 2016 til februar 2017 er det rapportert om 287 tilfeller av hepatitt A i 13 EU/-land. Flest tilfeller er meldt fra Storbritannia, Spania, Nederland og Tyskland. Enkelte tilfeller er også meldt hos msm fra Sverige, Danmark og Finland.

– Langt de fleste sykdomstilfellene er rapportert blant uvaksinerte msm, kun et fåtall blant kvinner. Det er ingen indikasjoner på smitte gjennom næringsmidler i disse opphopningene, og smitten er antatt overført fra person til person gjennom seksuell aktivitet, sier Blystad.

Reiseråd

Menn som har sex med menn og som deltar aktivt på arenaer for sex i andre europeiske land enn Norge bør:

  • Vurdere å vaksinere seg med hepatitt A vaksine som med én dose gir beskyttelse i cirka ett år. Beskyttelse er tilstede 1–2 uker etter vaksinasjon. For langvarig beskyttelse gis boosterdose etter 6–12 måneder. Etter fullvaksinering med 2 doser hepatitt A-vaksine varer beskyttelsen i flere tiår.
  • Unngå direkte munn-anus kontakt (såkalt rimming) og ubeskyttet oralsex rett etter analsex.
  • God personlig hygiene i forbindelse med sex, dvs. nøye vask av hender, kjønnsorganer og anus før og etter sex.

Kondom ved analt samleie har begrenset effekt med tanke på spredning av hepatitt A-viruset, men vil beskytte mot andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Msm og andre som utvikler symptomer på hepatitt A (se nedenfor) bør kontakte lege. Ved et påvist tilfelle kan det være aktuelt å gi nærkontakter vaksine for å hindre videre smitte.

Om hepatitt A

Hepatitt A-viruset forårsaker akutt leverbetennelse og gir vanligvis ingen varig leverskade. Det finnes ingen spesifikk behandling av denne virusinfeksjonen. Smitte skjer oftest via forurenset drikkevann eller mat. Viruset kan også overføres fekal-oralt gjennom oralsex og oral-anal kontakt. Smittede personer skiller ut virus med avføringen.

Tid fra smitte til symptomer på sykdom er 15 til 50 dager, vanligvis omlag fire uker. Symptomer på hepatitt A varierer fra milde til mer alvorlige, og omfatter feber, kvalme, oppkast, mørk urin, lys avføring, magesmerter og ikterus (gulfarget hud og gult på det hvite i øynene). Diaré forekommer sjelden.