Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «100 millioner kroner til zikaforskning»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • 100 millioner kroner til zikaforskning

Nyhet

100 millioner kroner til zikaforskning

Forskningssamarbeidet ZIKAlliance er tildelt over 100 millioner kroner fra EUs Forsknings- og innovasjonsprogram, Horizon 2020. Folkehelseinstituttet er partner.

Colourbox.com
Colourbox.com

Forskningssamarbeidet ZIKAlliance er tildelt over 100 millioner kroner fra EUs Forsknings- og innovasjonsprogram, Horizon 2020. Folkehelseinstituttet er partner.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Midlene skal brukes til å gjennomføre et treårig prosjekt i forbindelse med det pågående utbruddet av zikavirus i Latin-Amerika og Karibia.

-  Dette er en global dugnad for å bekjempe zika-epidemien som til nå har nådd 73 nasjoner og landområder, sier forsker John Pettersson i Avdeling for infeksjonsepidemiologi og modellering ved Folkehelseinstituttet.

Tre sentrale spørsmål

ZIKAlliance bringer sammen et nettverk av forskere fra et stort antall fagområder i 18 land. Målet er å finne svar på tre sentrale spørsmål:

  • Hva er effekten av zikavirus-infeksjon i svangerskapet? Man har lykkes i å påvise at det er sammenheng mellom viruset og mikrokefali. Om viruset medfører andre helsemessige virkninger, er fortsatt uklart.
  • Hvilken rolle spiller økosystemer og andre forhold av betydning for spredning av zikavirus lokalt og globalt? Forskere vil her undersøke om zika og beslektede virus kan påvirke hverandre på noen måte. Denguevirus og chikungunya-virus finnes til dels i de samme områdene som zikavirus.
  • Et sentralt mål i prosjektet er dessuten å finne nye medikamenter mot zika- og andre flavivirus. Dessuten vil det brukes mye ressurser på global kapasitetsbygging for å være bedre forberedt på nye kommende epidemier.

- Selv om Folkehelseinstituttet er en liten partner i dette store internasjonale forskningssamarbeidet, vil vi ha en sentral rolle i analysene. Blant annet gjelder det analyser av hvordan zikaviruset utvikler seg og spres mellom geografiske regioner, sier Pettersson som leder Folkehelseinstituttets forskergruppe.

Folkehelseinstituttet er én av 52 partnere fra 18 land spredt over fire kontinenter og forskningssamarbeidet skal ledes av det franske medisinske forskningsinstituttet Inserm. Forskere ved Folkehelseinstituttet er John Pettersson i Avdeling for infeksjonsepidemiologi og modellering, Vegard Eldholm i Avdeling for Molekylærbiologi og Åshild Andreassen i Avdeling for virologi.