100 millioner kroner til zikaforskning
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Forskningssamarbeidet ZIKAlliance er tildelt over 100 millioner kroner fra EUs Forsknings- og innovasjonsprogram, Horizon 2020. Folkehelseinstituttet er partner.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenMidlene skal brukes til å gjennomføre et treårig prosjekt i forbindelse med det pågående utbruddet av zikavirus i Latin-Amerika og Karibia.
- Dette er en global dugnad for å bekjempe zika-epidemien som til nå har nådd 73 nasjoner og landområder, sier forsker John Pettersson i Avdeling for infeksjonsepidemiologi og modellering ved Folkehelseinstituttet.
Tre sentrale spørsmål
ZIKAlliance bringer sammen et nettverk av forskere fra et stort antall fagområder i 18 land. Målet er å finne svar på tre sentrale spørsmål:
- Hva er effekten av zikavirus-infeksjon i svangerskapet? Man har lykkes i å påvise at det er sammenheng mellom viruset og mikrokefali. Om viruset medfører andre helsemessige virkninger, er fortsatt uklart.
- Hvilken rolle spiller økosystemer og andre forhold av betydning for spredning av zikavirus lokalt og globalt? Forskere vil her undersøke om zika og beslektede virus kan påvirke hverandre på noen måte. Denguevirus og chikungunya-virus finnes til dels i de samme områdene som zikavirus.
- Et sentralt mål i prosjektet er dessuten å finne nye medikamenter mot zika- og andre flavivirus. Dessuten vil det brukes mye ressurser på global kapasitetsbygging for å være bedre forberedt på nye kommende epidemier.
- Selv om Folkehelseinstituttet er en liten partner i dette store internasjonale forskningssamarbeidet, vil vi ha en sentral rolle i analysene. Blant annet gjelder det analyser av hvordan zikaviruset utvikler seg og spres mellom geografiske regioner, sier Pettersson som leder Folkehelseinstituttets forskergruppe.
Folkehelseinstituttet er én av 52 partnere fra 18 land spredt over fire kontinenter og forskningssamarbeidet skal ledes av det franske medisinske forskningsinstituttet Inserm. Forskere ved Folkehelseinstituttet er John Pettersson i Avdeling for infeksjonsepidemiologi og modellering, Vegard Eldholm i Avdeling for Molekylærbiologi og Åshild Andreassen i Avdeling for virologi.