WHO har erklært en internasjonal folkehelsekrise
Nyhet
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært at opphopningen av fosterskaden mikrokefali og andre nevrologiske tilstander i Brasil i 2015-2016 og Fransk Polynesia i 2014, er en internasjonal folkehelsekrise. Økningen av disse tilstandene ses i sammenheng med utbrudd av zika-feber i de samme områdene.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenErklæringen fra WHO sier at det er et sterkt behov for å koordinere internasjonal innsats for å undersøke og bedre forstå en mulig sammenheng mellom zika-feber og mikrokefali og andre nevrologiske tilstander. En koordinert internasjonal innsats er nødvendig for å bedre overvåking av både zika-tilfeller og tilfeller av medfødte misdannelser og nevrologiske komplikasjoner i de berørte områdene. I tillegg er det viktig å intensivere myggbekjempelse i de aktuelle områdene samt å utvikle bedre diagnostiske tester og vaksiner.
Erklæringen fra WHO er gitt på bakgrunn av råd fra en særskilt oppnevnt komité av eksperter på området.
Ikke fare for utbrudd i Norge
Folkehelseinstituttet kan ikke utelukke at det framover kan bli registrert tilfeller av sykdom i Norge hos personer som har oppholdt seg i utbruddsområdene. Dette er registrert i enkelte andre land i Europa. Sykdommen smitter til mennesker ved myggstikk. Myggtypene som kan føre viruset videre finnes ikke i Norge. Det er derfor ikke grunn til bekymring for spredning her i landet.
Trolig årsak til fosterskade
I mai 2015 rapporterte Brasil sitt første tilfelle av zika-feber. Sykdommen har siden spredd seg i Brasil og til 23 andre land og områder i Sør- og Mellom-Amerika. De fleste som smittes av zika-virus blir ikke syke. Noen får imidlertid feber, utslett, leddsmerter og røde øyne i opptil en uke. Symptomene minner mye om influensa, og beskrives normalt som milde.
Samtidig med det pågående utbruddet av zika-feber har man i Brasil observert en kraftig økning i antall nyfødte med unormalt små hoder, noe som vanligvis er forårsaket av unormal utvikling av hjernen i fosterlivet, såkalt mikrokefali. Det er også enkelte steder meldt om økt antall tilfeller av en sykdom hvor immunsystemet angriper nervesystemet og enkelte ganger fører til lammelser (Guillain-Barré-syndrom).
En årsakssammenheng mellom zika-infeksjon og fødselsskader eller nevrologiske syndromer er ikke sikkert klarlagt ennå, men det er sterk mistanke om en sammenheng.
Råd til gravide
Vi vet per i dag ikke hvor stor risikoen for fosterskade er dersom en kvinne blir smittet med zika-virus mens hun er gravid. Folkehelseinstituttet anbefaler at :
- gravide som planlegger reise til berørte områder rådfører seg med sin lege før reise og vurderer å utsette reisen, spesielt til områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zika-feber
- gravide er spesielt nøye med myggbeskyttelse ved eventuell reise til berørte områder
- gravide som har oppholdt seg i berørt område i svangerskapet informerer sin lege eller jordmor om oppholdet etter hjemkomst