Oppdaterte tall for påvising av zikavirus hos norske reisende
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Folkehelseinstituttet har per 2. august testet 499 personer for aktiv zikavirus-infeksjon og/eller tidligere gjennomgått infeksjon. Fire personer har fått bekreftet akutt sykdom forårsaket av zikavirus.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFolkehelseinstituttet bruker flere typer tester som faller i to hovedkategorier:
- Tester som påviser virus direkte i blod ved akutt sykdom. Disse testene kalles PCR-tester.
- Tester som påviser antistoffer mot zikavirus i blod. Disse testene viser om personen tidligere har vært smittet med zikavirus. Testene kan ikke sikkert si noe om smittetidspunkt, særlig der personen ikke har hatt symptomer på gjennomgått zikavirus-infeksjon.
Alle de fire personer som har fått bekreftet akutt sykdom forårsaket av zikavirus har vært i områder med zikautbrudd. Ingen av disse er gravide.
Om lag 30 personer har testet positivt på antistoffer mot zikavirus forenlig med nylig eller tidligere gjennomgått infeksjon. Ti av disse er gravide. De gravide som tester positivt på antistoff-testen, blir fulgt opp og vurdert med tanke på om de kan ha vært smittet før eller i løpet av det aktuelle svangerskapet.
Folkehelseinstituttet gir ikke ytterligere informasjon om de testede.
Hvem testes for zikavirus?
- Gravide som kan ha vært eksponert for zikavirus under svangerskapet, uavhengig av om den gravide har symptomer på zikavirus-infeksjon eller ikke.
- Personer med akutt sykdom forenlig med zikavirus-infeksjon som oppstår inntil 3 uker etter mulig eksponering for zikaviruset. Symptomene kan være utslett, feber, hodepine, muskel- og/eller leddsmerter, øyebetennelse (uten puss).
- Personer med symptomer på Guillain-Barrés syndrom eller andre nevrologiske komplikasjoner som kan oppstå i forbindelse med zikavirus infeksjon.
Med «eksponering» menes opphold i områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber eller ubeskyttet seksuell kontakt med en person som har oppholdt seg i områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber.
Av kapasitetsårsaker kan man ikke tilby testing av personer som har oppholdt seg i berørte områder og hvor det er ønske om graviditet.
Vi minner om at gravide som har vært i berørte områder bør følges opp og testes for zikavirus i primærhelsetjenesten. Gravide som tester positivt på enten PCR eller antistoffpåvisning skal henvises til fostermedisinske sentre.