Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Oppdaterte råd om forebygging av seksuelt overført zikavirussmitte»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Oppdaterte råd om forebygging av seksuelt overført zikavirussmitte

Nyhet

Nye råd 20.07.2016

Oppdaterte råd om forebygging av seksuelt overført zikavirussmitte

Det er nå for første gang påvist et tilfelle av seksuell zikasmitte fra kvinne til mann. Folkehelseinstituttets har derfor oppdatert sine råd om kondombruk etter hjemkomst også når en kvinne har oppholdt seg i zikaområde.

zika aedis aegypti
Foto: CDC/James Gathany

Det er nå for første gang påvist et tilfelle av seksuell zikasmitte fra kvinne til mann. Folkehelseinstituttets har derfor oppdatert sine råd om kondombruk etter hjemkomst også når en kvinne har oppholdt seg i zikaområde.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Endringene kommer etter ny kunnskap og en samlet vurdering av risiko for smitte.

- Folkehelseinstituttet anbefaler nå at menn og kvinner som har vært i utbruddsområder og ikke har hatt symptomer på zikafeber bør bruke kondom i 8 uker for å unngå smitte til seksualpartner og graviditet. Tidligere har man anbefalt kondombruk i 6 måneder. Menn med symptomer på zikavirus-infeksjon bør fortsatt bruke kondom i 6 måneder. I tillegg er perioden kvinner bør vente med å bli gravide etter opphold i utbruddsområder utvidet fra 4 til 8 uker, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

De oppdaterte rådene er:

  • Gravide frarådes fortsatt å reise til områder med pågående utbrudd av økende forekomst av zikavirus.
  • Kvinner som har oppholdt seg i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikavirus bør vente 8 uker etter hjemkomst før de blir gravide.
  • Menn som har oppholdt seg i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber og som har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten.
  • Dersom menn som har oppholdt seg i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber og har en partner hjemme som kan bli gravid, bør paret bruke prevensjon etter hjemkomst for å unngå graviditet. Prevensjon bør benyttes i 8 uker om mannen ikke har hatt symptomer på zikavirus-sykdom. Dersom mannen har hatt symptomer på sykdommen anbefales prevensjon i 6 måneder. 
  • Kondombruk reduserer risiko for smitte med zikavirus. Menn og kvinner som har vært i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikavirus kan unngå å smitte sin partner ved bruk av kondom. Kondom bør benyttes i 8 uker etter hjemkomst dersom han ikke har hatt symptomer på zikavirus-sykdom. Ved symptomer på sykdommen hos mannen bør kondom benyttes i 6 måneder. 

Hva vet vi om seksuell smitte?

Til nå har ti land i verden rapportert om ett eller noen fåtilfeller av seksuell smitte, de fleste tilfellene har vært fra menn med symptomer på zikafeber. Mennene har smittet sin partner både før og etter symptomstart. I tillegg er det rapportert ett tilfelle av seksuell smitte fra henholdsvis kvinne til mann og mann til mann. 

Fordi man foreløpig ikke vet nok om seksuell smitte og hvorlenge zikaviruset kan finnes i ulike kroppsvæsker, er dette foreløpige råd somkan endres når ny kunnskap foreligger.

 Les mer om smitte fra kvinne til mann: