Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Gravide frarådes å reise til Miami city i Florida, USA»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Gravide frarådes å reise til Miami city i Florida, USA

Nyhet

Gravide frarådes å reise til Miami city i Florida, USA

Flere tilfeller av zikafeber i en bydel i Miami medfører at Folkehelseinstituttet endrer sine reiseråd til Florida. Gravide frarådes å reise til Miami city, og personer som har oppholdt seg i Miami city bør ta forholdsregler etter hjemkomst. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og kan endre sine reiseråd for også andre områder dersom situasjonen skulle forandre seg.

zika aedis aegypti
Foto: CDC/James Gathany

Flere tilfeller av zikafeber i en bydel i Miami medfører at Folkehelseinstituttet endrer sine reiseråd til Florida. Gravide frarådes å reise til Miami city, og personer som har oppholdt seg i Miami city bør ta forholdsregler etter hjemkomst. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og kan endre sine reiseråd for også andre områder dersom situasjonen skulle forandre seg.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Det er nå rapport om 14 tilfeller av zikafeber i Miami city. Undersøkelser har vist at smitteoverføringen har skjedd i bydelen Wynwood. Amerikanske helsemyndigheter råder nå gravide til ikke å reise inn i denne bydelen. Pga. den foreløpig usikre situasjonen rundt smittespredning i Miami har Folkehelseinstituttet følgende råd:

  • Gravide frarådes å reise til Miami city i Florida.
  • Gravide som likevel velger å reise til berørte områder bør være spesielt nøye med myggbeskyttelse under oppholdet.
  • Gravide som har oppholdt seg i dette området etter 15. juni 2016 bør følges opp av helsetjenesten etter hjemkomsten. 

I tillegg bør alle som har oppholdt seg i Miami city etter 15. juni 2016 ta forholdsregler etter hjemkomst:

  • Kvinner som har oppholdt seg i området bør vente 8 uker etter hjemkomst før de blir gravide.
  • Menn som har oppholdt seg i området og som har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten.
  • Dersom menn som har oppholdt seg i området og har en partner hjemme som kan bli gravid, bør paret bruke prevensjon etter hjemkomst for å unngå graviditet. Prevensjon bør benyttes i 8 uker om mannen ikke har hatt symptomer på zikavirus-sykdom. Dersom mannen har hatt symptomer på sykdommen anbefales prevensjon i 6 måneder. 
  • Kondombruk reduserer risiko for smitte med zikavirus.  Personer som har vært i området kan unngå å smitte sin partner ved bruk av kondom. Kondom bør benyttes i 8 uker etter hjemkomst dersom han/hun ikke har hatt symptomer på zikavirus-sykdom. Ved symptomer på sykdommen hos mannen bør kondom benyttes i 6 måneder.

Disse rådene gjelder uansett om den reisende har hatt symptomer på sykdommer eller ikke. 

Alle reisende til Miami city bør:

  • Bruke klær som dekker kroppen (langermet skjorte, lange bukser og sokker).
  • Bruke myggmidler, eventuelt sove under myggnett og sprøyte boligen med insektmiddel. Myggmidler bør benyttes også på dagtid og innsmøringen gjentas ved svetting. 

God myggstikkbeskyttelse er spesielt viktig for personer med immunsvikt eller alvorlige kroniske sykdommer. Disse pasientgruppene bør som alltid rådføre seg med sin lege før reise.

Kvinner som risikerer å bli gravide bør bruke trygg prevensjon for å  unngå å bli gravid under opphold i Miami city. Ved langtidsopphold bør råd fra lokale helsemyndigheter følges.

Situasjonen gir ikke grunnlag for å fraråde gravide reiser til andre deler av Florida eller andre amerikanske delstater. Det er heller ikke grunnlag for å ta spesielle forholdsregler for reisende som kommer hjem etter opphold i områder utenfor Miami city-området i Florida eller andre delstater i USA.

Bakgrunn

Amerikanske helsemyndigheter opplyste 29. juli om de første fire tilfellene av zikafeber som er smittet i USA. Viruset er mest sannsynlig overført med lokale mygg av arten Aedes aegypti. Tidligere er det påvist 1658 zikatilfeller i USA, men nesten alle disse er smittet i andre land på det amerikanske kontinent med pågående utbrudd. De resterende er smittet seksuelt i USA av personer som har oppholdt seg i kjente zikaberørte områder. Helsemyndighetene i Florida og andre sørlige delstater i USA har igangsatt ulike tiltak for å begrense risikoen for myggoverført zikasmitte. Det er ikke rapportert tilfeller av zikafeber i andre amerikanske delstater.

Mer informasjon er publisert på temasiden om zikavirus.