Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Nyhet

Tuberkulosetilfeller i Skien-området

Publisert

Det er oppdaget seks tilfeller av tuberkulose i og rundt Skien det siste halvannet året. Mikrobiologiske tester viser at tilfellene er forårsaket av samme bakteriestamme.

Illustrasjon lungerøntgen
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er oppdaget seks tilfeller av tuberkulose i og rundt Skien det siste halvannet året. Mikrobiologiske tester viser at tilfellene er forårsaket av samme bakteriestamme.


Folkehelseinstituttet vurderer det som sannsynlig at de som har fått sykdommen har smittet hverandre. Dette er uvanlig fordi det ellers er lite nysmitte av tuberkulose i Norge.

Kommuneoverlegen i Skien gjør derfor en litt bredere smitteoppsporing enn vanlig rundt hvert tilfelle av lungetuberkulose, og har også gitt målrettet informasjon til berørte miljøer.

- Risikoen for tuberkulosesykdom for den øvrige befolkningen i Skien-området er svært liten, sier overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet. 

- I praksis er det husholdsmedlemmer og tilsvarende nære kontakter som blir smittet. Av dem som blir smittet er det bare 5 - 10 prosent som blir syke av tuberkulose. Andelen som blir syke kan reduseres ytterligere ved at nysmittede får forebyggende behandling, noe som er et etablert tilbud i Norge, sier Arnesen.

Bare personer med lungetuberkulose kan smitte andre. Etter to uker med virksom behandling er den syke personen ikke lenger smittefarlig. De seks personene som har blitt identifisert som syke i dette utbruddet er alle behandlet, eller er under behandling, og kan ikke lenger smitte andre.

Det diagnostiseres årlig rundt 350 tilfeller av tuberkulose i Norge.  Rundt 90 prosent er ikke norske av opprinnelse. De aller fleste er ikke smittet i Norge og er blitt satt under behandling før andre rundt dem er blitt syke.

Symptomer på lungetuberkulose 

  • Hoste som har vart i over tre uker
  • Smerter i brystet
  • Nattesvette
  • Redusert allmenntilstand
  • Tretthet
  • Dårlig matlyst
  • Vekttap

Temasider om tuberkulose

Tuberkuloseveilederen for helsepersonell