Få varsel ved oppdateringer av «Sammenheng mellom koffein og for lav fødselsvekt»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Sammenheng mellom koffein og for lav fødselsvekt
Nyhet
Sammenheng mellom koffein og for lav fødselsvekt
Gravide med høyt inntak av koffein har større risiko for å få barn med for lav fødselsvekt, uten at svangerskapet varer kortere. Dette er konklusjonen i en fersk studie fra den norske Mor og barn-undersøkelsen (MoBa).
Gravide med høyt inntak av koffein har større risiko for å få barn med for lav fødselsvekt, uten at svangerskapet varer kortere. Dette er konklusjonen i en fersk studie fra den norske Mor og barn-undersøkelsen (MoBa).
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden
Gravide som drakk mer enn anbefalt grense på tre kopper daglig hadde 27-62% økt risiko for at barnet var lite i forhold til svangerskapslengde. Risikoen for prematur fødsel var ikke større med økende inntak av koffein. Derimot fant man en svak tendens til lengre svangerskap ved inntak av kaffe.
Over 59 000 deltakere i MoBa deltok i denne undersøkelsen. Svangerskap som var kompliserte med for eksempel svangerskapsforgiftning, kronisk sykdom hos mor eller diabetes i svangerskapet var ikke med.
Koffein overføres til fosteret, som sammenlignet med mor har mindre kapasitet til å bryte ned koffein. Kaffe er den viktigste kilden til koffein med te som en god nummer to. I arbeidet ble også koffein fra andre kilder som brus og sjokolade tatt med. Oppgitt inntak av kaffe gikk betydelig ned i svangerskapet, men 10 % drakk mer kaffe enn anbefalt.
Røyking hemmer fosterveksten, og kvinner som røyker i svangerskapet, drikker også mer kaffe. Analysene tok hensyn til røyking og andre forhold som kan virke inn på inntak av koffein og fødselsvekt. Også blant ikke-røykere var det en klar sammenheng mellom inntak av koffein og fødselsvekt. Dette er den største studien hittil som har undersøkt sammenhengen mellom koffein, fødselsvekt og svangerskapslengde.
Fødselsvekt kan ha betydning for helsen til barnet både på kort sikt og i et livsperspektiv. Forskergruppen håper å kunne undersøke om det er koffein direkte som påvirker fosterveksten, og om sykelighet hos veksthemmede nyfødte kan kobles til koffeininntak. Studien gir ikke svar på hvorfor koffein eventuelt hemmer fosterveksten.
Artikkelen er publisert i tidsskriftet BMC Medicine.
Referanse
Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with birth weight but not with gestational length: results from a large prospective observational cohort study, Verena Sengpiel, Elisabeth Elind, Jonas Bacelis, Staffan Nilsson, Jakob Grove, Ronny Myhre, Margaretha Haugen, Helle M Meltzer, Jan Alexander, Bo Jacobsson and Anne-Lise Brantsæter, 2013 BMC Medicine (Open Access)