Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Mange gravide beholder overspisningslidelsen, mens antallet med bulimi synker»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Mange gravide beholder overspisningslidelsen, mens antallet med bulimi synker

Nyhet

Mange gravide beholder overspisningslidelsen, mens antallet med bulimi synker

Spiseforstyrrelser går ikke nødvendigvis over selv om man blir gravid. For noen blir situasjonen til og med verre. Dette viser resultater fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.

Spiseforstyrrelser går ikke nødvendigvis over selv om man blir gravid. For noen blir situasjonen til og med verre. Dette viser resultater fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

gravid mage.jpg
Forskerne har analysert data fra 41 157 kvinner rekruttert til MoBa. Disse har fylt ut spørreskjema der det er spurt om kvinnene lider av noen form for spiseforstyrrelse. 

Spørreskjemaene viser at før graviditeten er det 0,1 % av kvinnene som har anoreksi, 0,7 % av kvinnene som har bulimi, og 3,5 % av kvinnene som har overspisningslidelse. Under tidlig graviditet synker forekomsten av bulimi til 0,2 % mens forekomsten av overspisningslidelse øker til 4,8 %.

Det er ved overspisningslidelse at det vanligste mønsteret er å fortsette atferden inn i graviditeten. Undersøkelsen viser at når det gjelder overspisningslidelse er det mange nye tilfeller i svangerskapet, og dette gjelder særlig for kvinner med lavere inntekt og utdannelse. Når det gjelder bulimi derimot er det mange som blir bedre i svangerskapet. De fleste av kvinnene med bulimi rapporterer om færre symptomer under graviditeten, og det er få nye tilfeller av denne lidelsen i perioden.

- Det er viktig at helsepersonell er årvåkne overfor gravide med spiseforstyrrelser, sier stipendiat Cecilie Knoph Berg ved Folkehelseinstituttet. - Neste skritt blir å undersøke hvordan det går med kvinnene og barna deres etter fødselen.