Kapittel 6. Iverksetting av tiltak
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Tiltakene som er besluttet i trinn 5 iverksettes gjennom anbefalinger, regler, pålegg eller med lokal forskrift.
Formål
Utbruddet skal håndteres gjennom god iverksettelse av de tiltakene man har bestemt å innføre.
Ansvar
Kommunen har ansvar for å iverksette tiltak, jf. smittevernloven § 7-1, etter råd fra kommunelegen, jf. § 7-2, også om det er tiltak pålagt etter smittevernloven § 4-1. Det er kommunestyret som gjør vedtaket.
Kommunelegen kan ved hast selv gjøre vedtak etter smittevernloven § 4-1 femte ledd i påvente av kommunestyrets vedtak.
Kommunelegen har en viktig rolle ved rådgivning til dem tiltakene angår.
Den som har satt i verk tiltaket, skal straks oppheve vedtaket eller begrense omfanget av det når tiltaket ikke lenger er nødvendig. Er flere nabokommuner rammet, vil FHI gi råd om tiltak og samordne tiltak, jf. smittevernloven § 7-9 og MSIS-forskriften § 3-3.
Når det er avgjørende å få satt tiltak i verk raskt for å motvirke overføring av sykdommen, kan Helsedirektoratet etter å ha innhentet kunnskap fra Folkehelseinstituttet anbefale at regjeringen treffer vedtak etter smittevernloven § 4-1 for hele landet eller for deler av landet. Normalt vil regjeringen gjøre vedtakene når det er behov for rask samordning mellom flere kommuner ved høy risiko. Statsforvalteren vil bidra til slik samordning.
Arbeidet
Tiltakene som er besluttet i trinn 5 over iverksettes gjennom anbefalinger, regler i virksomheten, pålegg med hjemmel i smittevernloven § 4-1 eller med lokal forskrift hjemlet i smittevernloven § 4-1 med sikte på å redusere den påviste risikoen. Terskelen for å lage en lokal forskrift er nå høyere enn tidligere under pandemien.
Kommuner må sørge for kapasitet til god gjennomføring. Dersom tiltak er iverksatt gjennom pålegg eller lokal forskrift, må dette utformes og kunngjøres på riktig måte. Departementet har i rundskriv I-6/2021[1] gitt god bakgrunn og eksempler på forskriftstekster. Kommunens eller fylkesmannens jurister kan gi ytterligere veiledning.
Tiltaket kan iverksettes gjennom et pålegg etter smittevernloven § 4-1, vedtatt av kommunestyret (eller den som har fått delegert myndigheten) dersom tiltaket er rettet mot en bestemt krets av virksomheter, for eksempel alle serveringssteder i kommunen.
Tiltaket må iverksettes gjennom lokal forskrift hjemlet i smittevernloven § 4-1 bare hvis det dreier seg om plikter for et ubestemt antall personer eller private rettssubjekter, jf. Justisdepartementets veileder[2] og forvaltningsloven.
For at et smitteverntiltak skal virke etter sin hensikt, bør det utformes slik at det er enkelt å etterleve og å håndheve. Det innebærer blant annet at det i vedtak eller forskrift må fremgå klart hvilke handlinger som rammes, og hvordan tiltaket relaterer seg til nasjonale regler i covid-19-forskriften.
Helse- og omsorgsdepartementet har gitt nærmere veiledning om lokale karantenetiltak og innreiserestriksjoner, jf. rundskriv I-4/2020[3], generelt om tolkning av lovverket, jf. rundskriv I-5/2020[4] og om kommunale smitteverntiltak som forbyr eller begrenser sosial omgang, jf. rundskriv I-6/2021[5].