Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Normal hverdag med økt beredskap»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Normal hverdag med økt beredskap

Nyhet

Normal hverdag med økt beredskap

Regjeringen har besluttet overgang til normal hverdag med økt beredskap. Det betyr at de fleste korona-restriksjonene faller bort fra lørdag kl. 16. Men det er fortsatt viktig med håndhygiene, hostehygiene, og holde deg hjemme og teste deg hvis du er syk.

Regjeringen har besluttet overgang til normal hverdag med økt beredskap. Det betyr at de fleste korona-restriksjonene faller bort fra lørdag kl. 16. Men det er fortsatt viktig med håndhygiene, hostehygiene, og holde deg hjemme og teste deg hvis du er syk.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

–  Det er svært gledelige nyheter, og i tråd med rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, at regjeringen nå har besluttet å fjerne de fleste restriksjonene, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI.

Fortsatt viktig med vaksinering

FHI vurderer at epidemien de nærmeste ukene mest sannsynlig vil bli mindre og etter hvert stabilisere seg på et lavt nivå. Den høye vaksinasjonsdekningen hemmer epidemiens spredning, og vaksinasjon har dermed tatt brodden av epidemien.

– Samtidig er det viktig å merke seg at vi ennå ikke har nådd målet om at 90 prosent av befolkningen over 18 år skal være fullvaksinert. Vaksinasjonsgraden ligger nå på nesten 84 prosent. Hvis du ikke er fullvaksinert, oppsøk kommunen din og be om vaksine, sier Stoltenberg.

Hold deg hjemme hvis du er syk

Selv om epidemien nå er under kontroll, er det betydelig usikkerhet knyttet til vinteren både med tanke på koronavirus, influensavirus og andre infeksjonssykdommer.

– Husk på de gode vanene, vask hendene, host i papirlommetørkle eller albuekroken, hold deg hjemme og test deg hvis du er syk, sier Camilla Stoltenberg.

Endringer i koronaveiledere

FHI og Helsedirektoratet oppdaterer så fort som mulig, etter at endringene har trådt i kraft, nettsidene våre og Helsenorge med hvilke råd og regler som gjelder for befolkningen, kommuner, helsetjenesten, næringsliv og andre.

Når vi går over til normal hverdag med økt beredskap, vil anbefalingene som ligger til grunn for flere veiledere og bransjestandarder falle bort. FHI og Helsedirektoratet legger opp til å arkivere veilederne, slik at de fortsatt kan gjenfinnes for dere som trenger tilgang.

Blant veilederne som vil bli arkivert er veileder for hjemmekontor og arbeidsplasser, kollektivtransport og luftfart, virksomheter med én-til-én-kontakt (frisører mv), idrett med mer. 

Trafikklysmodellen for skoler og barnehager

Trafikklysmodellen videreføres som en beredskapsveileder lokalt som angir anbefalte kontaktreduserende tiltak når smittesituasjonen i kommunen gjør at det er nødvendig og forholdsmessig med smitteverntiltak i skoler og barnehager.   

I skoler og barnehager vil følgende generelle smittevernråd gjelde når vi går over til normal hverdag med økt beredskap: 

  1. Syke personer skal ikke være på skolen/ barnehagen. Det aller viktigste smitteverntiltaket er at syke personer holder seg hjemme. 
  2. God hygiene. Hostehygiene er viktig for å begrense dråpesmitte, mens håndhygiene er viktig for å hindre kontaktsmitte. 
  3. Godt renhold. Godt renhold forebygger kontaktsmitte

Kommunene må fatte vedtak med hjemmel i smittevernloven § 4-1 dersom de skal opprettholde trafikklysmodellen.