Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Befolkningen kan nå velge type koronavaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Befolkningen kan nå velge type koronavaksine

Nyhet

Befolkningen kan nå velge type koronavaksine

God tilgang på begge vaksinetyper som tilbys i koronavaksinasjonsprogrammet, innebærer at befolkningen nå kan velge hvilken vaksinetype de ønsker å benytte. Det opplyser Folkehelseinstituttet.

God tilgang på begge vaksinetyper som tilbys i koronavaksinasjonsprogrammet, innebærer at befolkningen nå kan velge hvilken vaksinetype de ønsker å benytte. Det opplyser Folkehelseinstituttet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

I det norske koronavaksinasjonsprogrammet har vi kombinert koronavaksinene fra Moderna og BioNTech/Pfizer. Bakgrunnen er at det har vært ulik tilgang på vaksinetypene, og samtidig har de to vaksinene vært vurdert som likeverdige og godt egnet for å kombinere. Kombinasjonen gir minst like god beskyttelse som å få to doser av sammen vaksinetype. Studier har også vist at det å kombinere de to mRNA-vaksinen ikke medfører større risiko for alvorlige bivirkninger.   

– Selv om en får lik beskyttelse av å kombinere vaksinetypene, så er vi kjent med at noen ønsker å få samme vaksinetype for begge dosene. Nå som vi har god tilgang på både Pfizer og Moderna kan kommunene tilby befolkningen den vaksinetypen de ønsker, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet. 

Bukholm fremholder at det viktigste er at den voksne befolkningen får to doser.  Det er først etter andre dose man oppnår høy beskyttelse mot sykdom og god beskyttelse mot å spre viruset videre. Han håper dermed at valgfriheten kan hjelpe kommunene med å nå de som har tvilt på å kombinere vaksinetyper. 

Tilgjengelig i løpet av oktober og november 

Leveranser fra BioNTech/Pfizer skjer fortløpende de kommende ukene. Folkehelseinstituttet sender koronavaksiner til kommuner som bestiller, så snart som mulig. Utsendingen kan ta noe tid ettersom instituttet nå forbereder utsending til kommunene av årets influensavaksiner. 

– Dette betyr at de som så langt ikke har startet på eller fullført koronavaksineringen, ikke kan forvente at begge vaksinetyper alltid er tilgjengelige i kommunens vaksinasjonstilbud, sier Bukholm 

Ingen innreiserestriksjoner til Storbritannia 

Den 4. oktober endrer Storbritannia innreisereglene sine til å gjelde alle som er vaksinert med to godkjente doser koronavaksine. Det er dermed ingen innreiserestriksjoner til Storbritannia for dem som allerede er vaksinert med to ulike vaksinetyper.