Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Janssen-vaksinerte tilbys en ekstra dose med mRNA-vaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Janssen-vaksinerte tilbys en ekstra dose med mRNA-vaksine

Nyhet

Janssen-vaksinerte tilbys en ekstra dose med mRNA-vaksine

Janssen-vaksinerte tilbys en ekstra dose med mRNA-vaksine

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om å tilby en ekstra dose med mRNA-vaksine til dem som har fått én dose Janssen-vaksine.

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om å tilby en ekstra dose med mRNA-vaksine til dem som har fått én dose Janssen-vaksine.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Vi ser at fullvaksinasjon med Janssen-vaksinen, som består av én dose, ser ut til å gi noe lavere beskyttelse mot infeksjon og koronasykdom enn de som har fått to doser med en mRNA-vaksine. Vi anbefaler derfor at de som har fått én dose Janssen-vaksine tar en dose mRNA-vaksine for å øke beskyttelsen mot smitte med koronaviruset og mot alvorlig forløp av covid-19, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.

Det er i overkant av 4 000 personer i Norge som er registrert vaksinert med Janssen-vaksinen i Nasjonalt vaksinasjonsregister, SYSVAK.

– De som ønsker å ta en ekstra dose med mRNA-vaksine kan ta kontakt med vaksinasjonstilbudet i kommunen de oppholder seg i, sier Bukholm.

Beskyttelsesgrad mot infeksjon og sykdom

Kliniske studier har vist at vaksinasjon med én dose av Janssen-vaksinen gir i overkant av 70 % beskyttelse mot smitte og 85 % beskyttelse mot å bli alvorlig syk med opprinnelig virusvariant (villtypen). Til sammenligning gir fullvaksinasjon med to doser mRNA-vaksine fra BioNTech/Pfizer eller Moderna en beskyttelse på 95 % mot den samme virusvarianten. Når det gjelder beskyttelse mot alvorlig sykdom er forskjellen mellom Janssen-vaksinen og mRNA-vaksinene imidlertid mindre; Janssen gir 85 % beskyttelse, mens mRNA-vaksine gir 90-95 % beskyttelse. Foreløpige resultater fra en studie i Sør-Afrika tyder på at beskyttelsen mot deltavarianten er lavere enn mot alfavarianten.

– Vi ser at beskyttelse mot deltavarianten er høyere etter to doser med mRNA-vaksine sammenliknet med én dose. Dette gjelder også for AstraZeneca-vaksinen som er samme vaksinetype som Janssen-vaksine, sier Bukholm.

Bukholm legger til at studier også har vist at immunresponsen etter en dose med AstraZeneca-vaksinen kan forsterkes ved å gi en dose med mRNA-vaksine. Det er ikke vist at en slik kombinasjon gir andre enn de vanlige og forbigående bivirkningene som er kjent ved bruk av to doser av samme vaksine.

Folkehelseinstituttet anbefaler et intervall på 8 – 12 uker mellom dosen med Janssen-vaksinen og en dose med mRNA-vaksine.

Konsekvenser for gyldig koronasertifikat

Gyldigheten av det norske koronasertifikatet påvirkes ikke. Det kan bli ulik praksis for hvordan land presenterer tilleggsvaksinering etter en dose med Janssen-vaksinen i koronasertifikatet.  Den vaksinerte må selv undersøke dette før reise. Les mer på https://www.fhi.no/om/koronasertifikat/til-helsepersonell-vanlige-problemstillinger-om-koronasertifikat/#hvordan-vises-vaksinene