Ingen indikasjon for økt risiko for spontanabort etter koronavaksinasjon
Forskningsfunn
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Gravide kvinner som blir vaksinert mot korona tidlig i graviditeten har ikke økt risiko for spontanabort viser en ny studie fra Senter for fruktbarhet og helse ved Folkehelseinstituttet.
– Dette er betryggende resultater for gravide kvinner som har tatt vaksine i første trimester, sier forsker Maria C. Magnus ved Folkehelseinstituttet.
Hun har sammen med kolleger på FHI, ved National Institute of Environmental Health Sciences i USA og University of Ottowa i Canada analysert tall fra norske registerdata. Inkludert i studien er 4 521 kvinner som gjennomgikk en spontanabort, og 13 956 gravide kvinner som ikke opplevde spontanbort i første trimester. Forskerne fant ingen forskjell i andelen vaksinerte mellom de som opplevde en spontanabort og de som fortsatt var gravide etter første trimester. I gruppen kvinner som opplevde spontanabort i første trimester var 5,5 prosent vaksinert. Blant de som fortsatt var gravide etter første trimester var det 5,1 prosent vaksinerte.
– Det er fortsatt begrenset kunnskap om koronavaksinasjon av gravide, men ingen av studiene til nå har funnet økt risiko for svangerskapskomplikasjoner, forklarer Magnus.
Forskerne sammenlignet også risikoen for spontanabort mellom de ulike koronavaksinene i det norske vaksinasjonsprogrammet, inkludert BioNTech/Pfizer, Moderna og AstraZeneca. De fant ingen antydning til økt risiko for spontanabort i første trimester med noen av disse vaksinene, og heller ingen forskjell mellom én og to doser med vaksine.
Tre uavhengige studier finner samme resultat
I tillegg til den nye studien fra gruppen ved Senter for fruktbarhet og helse er det publisert to amerikanske studier som har sett på koronavaksinasjon og risikoen for spontanabort. Begge studiene er gjennomført av det amerikanske Centre for Disease Control. Disse finner heller ingen økt risiko for spontanabort etter koronavaksinasjon.
Den ene studien sammenlignet risikoen for spontanabort blant 2 456 kvinner som ble vaksinerte mens de var gravide (risikoen for spontanabort var 13 prosent) med to grupper kvinner som var gravide før pandemien (risikoen for spontanabort var henholdsvis 13 og 23 prosent i de to gruppene). Den andre studien sammenlignet andelen vaksinerte blant 13 160 kvinner som opplevde en spontanabort (8,6 prosent vaksinerte) og 92 286 kvinner som fortsatt var gravide (8,6 prosent vaksinerte). Dette mener forskerne er betryggende.
– Det at det nå er tre uavhengige studier som peker i samme retning og ikke finner økt risiko for spontanabort etter koronavaksinasjon er betryggende. Det at man finner samme resultat i ulike studier gjort i forskjellige land gjør at vi kan være mer sikre på funnene, mener Magnus.
Planlegger flere studier på koronavaksinasjon av gravide
Det er ikke vanlig at gravide er med i utprøvning av vaksiner, derfor er det ekstra viktig å følge de gravide som blir vaksinerte. Det er ingen signaler på at vaksinasjon i svangerskapet gir økt risiko for komplikasjoner, men forskere ved Folkehelseinstituttet samarbeider med andre skandinaviske land for å sammenligne risikoen for forskjellige svangerskapskomplikasjoner blant vaksinerte og uvaksinerte.
– Vi planlegger flere studier på svangerskapsutfall etter koronavaksinasjon. Dette inkluderer for eksempel risikoen for tidlig fødsel og lav fødselsvekt, sier Magnus.