Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «16-17 –åringer anbefales to doser med 12 ukers intervall»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • 16-17 –åringer anbefales to doser med 12 ukers intervall

Nyhet

16-17 –åringer anbefales to doser med 12 ukers intervall

Folkehelseinstituttet har vurdert ny kunnskap om vaksiners effekt og bivirkninger hos unge, og anbefaler at ungdommer født i 2004 og 2005 tilbys to vaksinedoser med et intervall på 12 uker. Regjeringen støtter beslutningen.

Folkehelseinstituttet har vurdert ny kunnskap om vaksiners effekt og bivirkninger hos unge, og anbefaler at ungdommer født i 2004 og 2005 tilbys to vaksinedoser med et intervall på 12 uker. Regjeringen støtter beslutningen.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Anbefalingen baseres på en grundig gjennomgang av oppdatert kunnskap siden forrige vurdering i august, og kan leses i sin helhet her.

FHI har vurdert beskyttelse etter én versus to vaksinedoser, smittesituasjonen i Norge spesielt blant ungdom, og risiko for bivirkninger, herunder hjertemuskelbetennelse (myokarditt). 

-To doser vil gi bedre beskyttelse mot alvorlig sykdom, selv om det opptrer sjeldent i denne aldersgruppen.  To doser gir også bedre beskyttelse mot mild sykdom og dermed smittespredning. Dette kan være viktig i en kommende smittebølge i vinter og i årene fremover. Den kjente, alvorlige bivirkningen myokarditt er sjelden, og har god prognose, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet.   

Siden uke 34 har 79 % av ungdom i årskull 2004-2005 fått første vaksinedose. Deltabølgen hadde en topp i uke 35, før vaksinasjon av 16-17-åringer var kommet ordentlig i gang. Det er likevel mulig å se en begynnende effekt av vaksinasjon fra uke 37 i årskull 2004 og 2005.  

Langt intervall gir best vaksinerespons 

–Med bakgrunn i oppdatert kunnskap om vaksineeffekt, anbefales det at intervallet mellom dosene strekkes til 12 uker. Et langt intervall mellom dosene gir den beste vaksineresponsen og vil være viktig for langsiktig beskyttelse i denne aldersgruppen, påpeker Margrethe Greve-Isdahl. 

Hun fremhever også at det bør være rom for fleksibilitet for den enkelte, slik at intervall på 8 uker kan benyttes, og et lengre intervall også bør imøtekommes siden risiko for alvorlig sykdom er lav. For de som ønsker å vente med andre dose, må det være mulig å takke ja til tilbudet senere.   

Etter gjennomgått infeksjon bør det gå minst 3 måneder etter infeksjon før vaksinasjon. Dette vil gi bedre beskyttelse av vaksinen.   

Anbefaler BioNTech/Pfizer  

–Vi anbefaler denne vaksinetypen siden de fleste ungdom i mange land har fått nettopp BioNTech/Pfizer. Det gir oss mer data og kunnskap om både effekt og bivirkninger. I Norge er det om lag 96 % av ungdom som har fått BioNTech/Pfizer vaksinen som første dose, og 4 % som har fått Moderna, sier Greve-Isdahl 

De som har fått første dose Moderna anbefales også vaksinen fra BioNTech/Pfizer som andre vaksinedose, men det må være mulig for den enkelte å velge Moderna dersom de ønsker å ha begge vaksinedosene sine fra samme type, legger hun til.