Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «FHI jobber med å innhente mer informasjon om en ny variant av koronaviruset»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI jobber med å innhente mer informasjon om en ny variant av koronaviruset

Nyhet

FHI jobber med å innhente mer informasjon om en ny variant av koronaviruset

FHI jobber med å innhente mer informasjon og foreta vurderinger rundt den nye virusvarianten som er oppdaget i Sør-Afrika. Det er for tidlig å si om hva slags konsekvenser den nye varianten kan få for smittesituasjonen i Norge.

FHI jobber med å innhente mer informasjon og foreta vurderinger rundt den nye virusvarianten som er oppdaget i Sør-Afrika. Det er for tidlig å si om hva slags konsekvenser den nye varianten kan få for smittesituasjonen i Norge.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Varianten som er oppdaget, som har betegnelsen B.1.1.529, er en endret utgave av SARS-CoV-2-viruset.

– Vi jobber nå med å innhente mer informasjon og har begynt på en risikovurdering av den nye varianten, sier fagdirektør i FHI, Frode Forland.

Ikke oppdaget i Norge eller europeiske land

Varianten som er oppdaget i Sør-Afrika har betegnelsen B.1.1.529, og er en endret utgave av SARS-CoV-2- viruset. Vi vet ennå svært lite om den nye varianten.

– Den nye varianten er ikke oppdaget i Norge eller andre europeiske land som vi kjenner til. Vi kjenner til ett tilfelle i Hong Kong, og ett fra Botswana, i tillegg til tilfellene i Guateng-regionen i Sør-Afrika, sier Frode Forland

Flere endringer i viruset

Varianten har svært mange endringer, mutasjoner, i viruset. Veldig mange av disse endringene er i det viktige spike-proteinet på overflaten av viruset.

– Per nå vet vi ikke i hvilken grad viruset er mer smittsomt enn andre virus eller om det gir mer sykdom eller unngår vaksinen bedre enn de andre virus vi er vant med. Men vi vet at viruset gir økende smitte i Gauteng i Sør-Afrika og er dominerende der nå. De neste dagene vil bli viktig for å forstå viruset bedre og vurdere betydningen av den nye varianten, sier Frode Forland i FHI.

Lav vaksinasjonsdekning i området hvor varianten er oppdaget

– Av det vi kjenner til nå, har denne nye varianten slått seg opp i et område der det er svært lav vaksinasjonsdekning, så vi vet ennå ikke om varianten kan unngå effekt av vaksinen, sier Frode Forland.

Bare 24 % av befolkningen i Sør-Afrika er fullvaksinert, men andelen som har naturlig beskyttelse etter tidligere infeksjon er vurdert til å være langt høyere. Derfor er det viktig å følge med på denne varianten og om den også har spredningspotensiale i andre land med høyere vaksinasjonsrate.

– I Sør-Afrika har de gode systemer for å fange opp virusvarianter. Det er ikke dermed sagt at det er de land som rapporterer om oppdagede varianter som er opphavsland, eller disse landene er de eneste som har slike varianter, sier Frode Forland i FHI. 

For tidlig å si noe om eventuelle tiltak

FHI kjenner ennå ikke til hva spredningspotensialet til den nye varianten kan være utenfor Sør-Afrika.

–  Det er all grunn til å følge svært nøye med på denne varianten, men vi trenger mer informasjon før vi kan ta endelig stilling til hva slags tiltak som eventuelt kan være effektive. Det er også for tidlig til å si noe om strengere innreiserestriksjoner eller andre tiltak vil være aktuelle anbefalinger for Norge, sier fagdirektør Frode Forland i FHI.

Regler for reisende utenfor EU/EØS/Schengen/Storbritannia

Reglene for reisende fra områder utenfor EU, EØS, Schengen og Storbritannia ble som følge av regjeringens beslutning forrige uke endret fra natt til fredag, og er per nå disse:

  • Personer over 18 år som ankommer Norge, og ikke er fullvaksinert eller i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19 og kan dokumentere dette gjennom å fremvise et koronasertifikat med QR-kode som kan verifiseres av norske myndigheter, skal ved innreise ha en attest som viser negativ test for SARS-CoV-2.
  • Plikt til innreiseregistrering for alle over 16 år
  • Plikt til karantene i 10 dager etter ankomst for alle over18 år, kan avkortes med negativ pcr etter 3 døgn. For reisende under 18 er det anbefaling om test innen 3 døgn etter ankomst. Gjelder ikke de som er fullvaksinerte eller i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19 og kan dokumentere dette gjennom å fremvise et koronasertifikat med QR-kode som kan verifiseres av norske myndigheter.
  • Plikt til test ved ankomst for alle, senest innen 24 timer etter ankomst. Gjelder ikke de som er fullvaksinerte eller i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19 og kan dokumentere dette gjennom å fremvise et koronasertifikat med QR-kode som kan verifiseres av norske myndigheter.