Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Covid-19 kan gi mange symptomer»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Covid-19 kan gi mange symptomer

Nyhet

Covid-19 kan gi mange symptomer

Nysing, hodepine og rennende nese? Det er store forskjeller på hva slags symptomer du kan få når du har en luftveissykdom. Det kan være vanskelig å skille mellom covid-19 og andre luftveisinfeksjoner, særlig etter vaksinasjon. Derfor er det viktig at du holder deg hjemme og tester deg når du er syk.

Nysing, hodepine og rennende nese? Det er store forskjeller på hva slags symptomer du kan få når du har en luftveissykdom. Det kan være vanskelig å skille mellom covid-19 og andre luftveisinfeksjoner, særlig etter vaksinasjon. Derfor er det viktig at du holder deg hjemme og tester deg når du er syk.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

De som blir syke, får vanligvis først symptom fra øvre luftveier (vondt i halsen, forkjølelse, lett hoste), i tillegg til sykdomsfølelse, hodepine og muskelsmerter. Magesmerter forekommer, i enkelte tilfelle diaré. Nedsatt smak- og luktesans er karakteristisk for sykdommen, men forekommer sannsynligvis hos et mindretall av de smittede. Noen utvikler mer alvorlige symptomer som tungpust, brystsmerter og forvirring. 

Fullvaksinerte får som regel mildere symptomer og mildere forløp 

Koronavaksinene er veldig gode på å beskytte deg mot å bli smittet og å bli alvorlig syk, men de beskytter ikke fullstendig og fullvaksinerte kan også bli smittet.  

– De fleste fullvaksinerte vil ikke få symptomer ved smitte med koronaviruset. Blant de som får symptomer, så vil det for mange dreie seg om milde forkjølelsessymptomer som nysing, hodepine, rennende nese, vondt i halsen eller hoste. Det hele kan også starte med at de ikke føler seg i form og har vondt i kroppen. Tap av smak- og luktesans er også rapportert, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet. 

Samme type symptomer for vaksinerte som uvaksinerte 

En studie fra Storbritannia (ZOE COVID Symptom Study) har fulgt over 1 million innbyggere, både uvaksinerte og vaksinerte, som rapporterer i en app om hvilke symptomer de får hvis de blir smittet med koronaviruset.  Studien viser at det er mange av de samme symptomene som rapporteres blant vaksinerte og uvaksinerte som smittes med koronaviruset, men at de vaksinerte får mildere symptomer som varer kortere enn hos uvaksinerte (ref). For å lese mer om rapporterte symptomer blant fullvaksinerte, delvaksinerte og uvaksinerte, se artikkelen What are the new top 5 Covid symptoms (covid.joinzoe.com).   

Hold deg hjemme når du er syk 

Modelleringsstudier fra FHI viser at det å holde seg hjemme ved symptomer vil ha veldig stor effekt på videre smitte og sykdom i befolkningen denne vinteren. 

– Hvis folk er flinke til å holde seg hjemme når de er syke, kan vi redusere antall sykehusinnleggelser grunnet covid-19, sier Sara Watle i FHI. 

Høst og vinter er sesong for mange andre virus, og det er vanskelig å skille symptomene på covid-19 fra luftveisinfeksjoner med andre virus.

– Rådet om å holde seg hjemme og teste seg ved symptomer gjelder derfor også når andre virus sirkulerer denne vinteren, og er uavhengig av om du er vaksinert eller ikke, sier Watle. 

 Vaksinene virker 

Og vaksinene virker.

– Vaksinerte har mye lavere sannsynlighet for å bli smittet enn uvaksinerte. For fullvaksinerte som blir smittet og syke av koronaviruset, vil de fleste ha et mildt forløp og tilfriskne raskere enn hvis de var uvaksinert. De har også mye lavere risiko for å bli alvorlig syke, sier Sara Watle.  

Hun understreker at de som er 65 år og eldre nå må sikre seg en oppfriskningsdose for å beskytte seg enda bedre mot alvorlig koronasykdom gjennom vinteren.  

– Men også uvaksinerte voksne blir lagt inn på sykehus. Med vaksinasjon kunne vi unngått mange av disse innleggelsene, sier overlege Sara Watle ved FHI.