Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Barn 5–11 år med alvorlig grunnsykdom kan snart få koronavaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Barn 5–11 år med alvorlig grunnsykdom kan snart få koronavaksine

Nyhet

Barn 5–11 år med alvorlig grunnsykdom kan snart få koronavaksine

Barn i alderen 5–11 år har svært lav sannsynlighet for å bli innlagt på grunn av covid-19. Enkelte barn med alvorlig grunnsykdom kan likevel ha nytte av den beskyttelsen koronavaksinen gir, og bidra til at de lettere kan delta på skole og aktiviteter.

Barn i alderen 5–11 år har svært lav sannsynlighet for å bli innlagt på grunn av covid-19. Enkelte barn med alvorlig grunnsykdom kan likevel ha nytte av den beskyttelsen koronavaksinen gir, og bidra til at de lettere kan delta på skole og aktiviteter.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) godkjente i dag en egen barnedosering av koronavaksinen fra BioNTech/Pfizer for bruk i denne aldersgruppen.

– Sannsynlighet for alvorlig koronasykdom hos barn og unge er svært lav. Likevel kan enkelte barn og ungdom med særlig alvorlige grunnsykdommer ha nytte av vaksine mot covid-19, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI. 

Inntil 3000 barn kan få tilbud om vaksine

Koronavaksinen fra BioNTech-Pfizer tilbys allerede til alle i alderen 12–17 år. I aldersgruppen 5–11 år er det anslått at det er inntil 3000 barn som nå vil tilbys vaksine mot covid-19.  

– Tilbudet går til en liten gruppe med barn som har svært alvorlig sykdom fra før, som de med kreft, organtransplanterte, de som har alvorlig immunsvikt, alvorlige og komplekse nevrologiske sykdommer eller medfødte syndromer. Disse barna kan ha nytte av den beskyttelsen vaksinen gir, forklarer overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI. 

Egen barnedose

Godkjenning av vaksinen for aldersgruppen 5–11 år er basert på en studie med 2268 barn, der 1517 fikk vaksine og 751 fikk placebo (saltvann). Barna fikk en vaksine som var spesielt dosert for barn, og som har 1/3 styrke av den som gis til voksne og ungdom over 12 år. Studien viste at barn i alderen 5–11 år fikk like god immunrespons som sammenligningsgruppen på 16–25 år. I tillegg ble det sett på hvor mange barn som fikk koronasykdom i gruppene, og der ble det funnet 16 tilfeller av symptomatisk covid-19 i placebogruppen og 3 tilfeller i vaksinegruppen. Ingen barn ble sykehusinnlagt. Dette gir en vaksineeffekt på 91 %. I forhold til bivirkninger var det vanlig med smerter og hevelse på stikkstedet, men mindre vanlig med feber, muskelverk og trøtthet sammenlignet med vaksinasjon av eldre barn og ungdom.

– Vaksinen fra BioNTech/Pfizer viser i denne studien at den er effektiv også i en redusert dose tilpasset barn, og at den da i mindre grad gir bivirkninger som for eksempel feber. Det er viktig at produsentene har utviklet en egnet dose for denne aldersgruppen, sier Greve-Isdahl.

Det skal nå utarbeides informasjon til kommunene, barneleger og fastleger om hvilke barn som kan tilbys vaksine, og hvor raskt dette kan komme på plass. Barna dette gjelder får tilbud om to doser når de praktiske forholdene er avklart nærmere, og når barnedosene er tilgjengelige i Norge.  Det er ikke aktuelt å benytte en lavere dose av voksenvaksinen.

– Det vil ta noen uker før vi har barnedoser i Norge, men så snart dette er tilgjengelig vil det bli et tilbud til de barna som har alvorlige grunnsykdommer. Vaksinen kan være et viktig hjelpemiddel for at disse skal få tilbake en normal hverdag, påpeker Greve-Isdahl. 

Folkehelseinstituttet har samarbeidet med Norsk barnelegeforening om anbefalingene. Det vil videre gjøres en grundig utredning for å vurdere om det vil bli aktuelt med generell vaksinasjon av barn i alderen 5–11 år.

For mer informasjon: