Vaksinasjonsdekningen varierer med fødeland
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Vaksinasjonsdekningen varierer med hvilket land du er født i. Det viser en gjennomgang Folkehelseinstituttet har gjort av andelen vaksinerte i ulike innvandrergrupper. Det er ikke kjent hva som kan være årsaken til forskjellene.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden– Det er god vaksinasjonsdekning i koronavaksinasjonsprogrammet i Norge. Men vi ser det er ulikheter i dekningen for enkelte innvandrergrupper, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.
Covid-19-epidemien i Norge har rammet noen innvandrergrupper svært hardt. Utenlandsfødte har vært overrepresentert blant smittede og sykehusinnlagte gjennom hele epidemien.
I en ny gjennomgang av vaksinasjonsdekningen basert på fødeland har Folkehelseinstituttet (FHI) sett spesielt på tre grupper: Andel vaksinerte i de eldste aldersgruppene, andel vaksinerte blant personer mellom 18-64 år med risiko for alvorlig forløp på grunn av underliggende sykdom, og andel vaksinerte blant ansatte i helsetjenesten.
Figur 1 Andel vaksinert med minst 1.dose av koronavaksine blant personer i ulike fødeland fordelt på aldersgrupper, medisinsk risikogruppe for alvorlig forløp av covid-19 og ansatte i helsetjenesten
*antall for lavt til å vises
Vaksinasjonsdekning i de eldste aldergruppene
Gjennomgangen viser at andelen vaksinerte i aldersgruppen 75 år og eldre er høyest hos personer født i Norge, Sverige og Danmark (over 90%), og lavest hos personer født i Irak (51%) og Somalia (34 %).
Trenden er relativt lik i aldersgruppen mellom 65 og 74 år. Flere land er ikke med i oversikten fordi antall innbyggere i aldersgruppen er for lav til at resultatene kan vises. Vaksinasjonsdekningen er foreløpig lav i aldersgruppen 55-64 år uavhengig av fødeland
Personer med underliggende sykdommer med økt risiko for alvorlig forløp
Personer mellom 18-64 år med underliggende sykdommer eller tilstander som gir økt risiko for alvorlig forløp av covid-19 har mer lik vaksinasjonsdekning. Dekningen var høyest blant personer født i Pakistan (56%) og Filipinene (45%) og de skandinaviske land, og lavest hos personer født i Irak (27%), Somalia (25%), Polen (21%), Eritrea (22%) Litauen (17%), og Syria (13%).
Ansatte i helsetjenesten
Vaksinasjonsdekning blant helsetjenesten er høyest blant personer født ii Danmark (74%) og Sverige 70%, og lavest hos personer født i Somalia (39%), Eritrea (36%) og Syria (34%).
Forskjeller i prioriterte områder
FHI har også sett på forskjeller i vaksinedekningen mellom prioriterte og ikke-prioriterte geografiske områder.
– Forskjeller som er identifisert handler først og fremst i andelen vaksinerte i aldersgruppen 55-64 år. De geografisk prioriterte områdene har en høyere andel vaksinerte blant alle fødelandsgruppene, og flere utenlandskfødte har like høy vaksinasjonsdekning som personer som er født i Skandinavia, sier Bukholm.
Flere ulike grunner
Det er ikke kjent hva forskjellene i vaksinasjonsdekning mellom ulike fødelandsgrupper skyldes.
– Hva som er årsak til ulik vaksinasjonsdekning er ikke kjent. Språkbarriere eller andre praktiske barrierer som tilgjengelighet kan bidra til at enkelte ikke har benyttet seg av tilbudet. Informasjonen vi nå har fått er verdifull i det videre arbeidet med å sikre et likeverdig vaksinasjonstilbud til alle avslutter Bukholm.
Les notatet her: Koronavaksinasjon og fødeland