Smittestopp-appen oppdager 80 prosent av nærkontakter
Forskningsfunn
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Appen Smittestopp oppdager 80 prosent av nærkontakter i situasjoner som ved kø i butikk og på bussen. Det viser foreløpige resultater av et prosjekt som evaluerer appens treffsikkerhet og nytteverdi. Appen oppdager flere nærkontakter når den er i hånda og ikke i lomma, og Android-telefoner oppdager noen flere nærkontakter enn iPhoner.
Artikkelen som beskriver test-resultatene, The first GAEN-based COVID-19 contact tracing app in Norway identifies 80% of close contacts in “real life” scenarios, er nå ute i såkalt preprint-versjon. Det betyr at den ennå ikke har gjennomgått en fagfellevurdering.
Gode resultater
Artikkelen bygger på tester av Smittestopp som ble gjort før lanseringen i desember 2020. I testene brukte forskerne 40 telefoner av ulike merker, som for eksempel iPhone, Samsung og Nokia.
– Basert på andre studier vet vi at det er knyttet en viss usikkerhet til presisjonen til Bluetooth-baserte smittesporingsapper. Vi ønsket derfor å teste dette ut under realistiske scenarioer og i situasjoner der det kan være vanskelig å vite hvem du har vært i nærheten av, slik som på kollektivtransport eller i butikken. Det er i slike situasjoner vi tenker at appen kan ha størst nytteverdi. Vi testet to ulike konfigurasjoner, og kom frem til at den beste, som er i bruk i Smittestopp i dag, oppdager 80 prosent av nærkontaktene. Dette er et svært positivt funn og tyder på at appen kan være et godt supplement til den manuelle smittesporingen, forutsatt at mange nok har lastet den ned, sier forsker og seniorrådgiver Elisabeth Madslien ved FHI.
Bedre resultater med telefonen i hånden enn i lomma
Testpersoner ble satt opp i to ulike scenarioer. I det ene scenarioet stod de med to telefoner, en i hånden og en i lomma, i en meters avstand i etterligningen av en butikk-kø. I det andre scenarioet satt personene på stoler ved siden av hverandre i samme avstand som på bussene i Oslo.
– Da vi analyserte resultatene fant vi at Android-telefoner oppdaget flere nærkontakter enn iPhoner, og at nærkontakter ble oppdaget lettere hvis telefonen var i hånden enn i lomma, sier Elisabeth Madslien.
Resultater fra andre land
Over 20 land har tatt i bruk rammeverket fra Google og Apple, det såkalte GAEN-rammeverket, men få land har publisert data om hvordan appen fungerer gjennom konfigurasjonstesting. Resultater fra Tyskland viser omtrent samme evne til å identifisere nærkontakter som det ene konfigurasjonsoppsettet som ble testet i Norge. For den nederlandske appen har de fått omtrent samme resultater som de beste resultatene fra testene av den norske Smittestopp-appen.
Andre undersøkelser om Smittestopp
FHI har også gjort andre undersøkelser om Smittestopp. FHI har blant annet gjennomført en studie i samarbeid med Oslo kommune for å undersøke risikofaktorer for å bli eksponert for covid-19 under det mest omfattende smittepresset mellom 8. og 29. mars 2021. Forskerne rekrutterte 346 personer med bekreftet covid-19 og en kontrollgruppe med 700 personer tilfeldig utvalgt fra Folkeregisteret. Personene ble spurt om sine aktiviteter i løpet av de forutgående 14 dagene. Foreløpig er dataene analysert, men rapporten er ennå ikke publisert.
Av alle deltakerne i studien fra Oslo oppga 353 personer (34 prosent) at de hadde lastet ned Smittestopp-appen (31 prosent av smittede og 35 prosent av kontrollgruppe). Av 108 smittede som hadde lastet ned appen oppga 13 personer (12 prosent) at de hadde fått beskjed om å ha vært i nærheten av noen som var smittet med covid-19, og 45 (42 prosent) hadde gitt beskjed gjennom appen om at de var smittet med covid-19.
Studien tyder på at det er rom for forbedring, ettersom 34 prosent av deltakerne oppgav å ha lastet ned appen og nesten 60 prosent av de smittede ikke brukte appen til å varsle kontaktene sine.