Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «FHI utreder koronavaksinasjon av unge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI utreder koronavaksinasjon av unge

Nyhet

FHI utreder koronavaksinasjon av unge

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har i dag godkjent bruk av BioNTech/Pfizers vaksine til barn/ungdom i alderen 12-15 år. Folkehelseinstituttet utreder om ungdom i Norge skal tilbys koronavaksinasjon.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har i dag godkjent bruk av BioNTech/Pfizers vaksine til barn/ungdom i alderen 12-15 år. Folkehelseinstituttet utreder om ungdom i Norge skal tilbys koronavaksinasjon.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Vaksinasjon av ungdom med alvorlig, underliggende sykdom

Vaksinen fra BioNTech/Pfizer er nå godkjent for bruk til barn ned til 12 år i Europa, basert på utprøving blant 2260 barn i alderen 12-15 år som ble inkludert i studien i USA. Studien viser at denne aldersgruppen får god vaksinerespons, og at bivirkningene som rapporteres er det samme som er rapportert hos unge voksne. De vanligste bivirkningene er smerter på stikkstedet, sykdomsfølelse, kroppsverk, hodepine og feber.

Risiko for alvorlig sykdom er lav for barn og unge som blir smittet av koronaviruset, også for de som har kronisk underliggende sykdom. Ungdom som har høyere risiko for alvorlig covid-19 sykdom har allerede fått tilbud om vaksine i prioriteringsgruppe 4. Dette gjelder ungdom med alvorlige nevrologiske sykdommer og medfødte syndromer, men også ungdom som får kreftbehandling, er organtransplanterte eller har immunsvikttilstander.

- Det kan nå bli aktuelt å tilby vaksine til barn/ungdom i alderen 12-15 år med de samme sykdommene. Vi jobber sammen med Norsk barnelegeforening for å komme med en anbefaling om hvilke risikogrupper som bør få tilbud, og vil ha det klart om kort tid, sier barnelege ved Folkehelseinstituttet Margrethe Greve-Isdahl

Skal all ungdom tilbys koronavaksinasjon?

Folkehelseinstituttet vurderer nå om all ungdom 12 – 17 år skal tilbys vaksinasjon. Vurderingen vil bli gjort i to deler; én for aldersgruppen 16-17 år, og én for aldersgruppen 12-15 år. Vurderingen for 16-17-åringene blir gjort først.

- Vaksinasjon av resten av ungdomsgruppen må vurderes grundig, og ikke gjøres forhastet. Dette er en gruppe som selv har svært lav risiko for alvorlig sykdom. Derfor blir vurdering av nytte av vaksinasjon annerledes for ungdom enn for voksne, sier Greve-Isdahl, som leder arbeidsgruppen på FHI.

Greve-Isdahl påpeker at barn og ungdom har særlig behov for at samfunnet normaliseres og de kan få tilbake sin vanlige hverdag med skole, aktiviteter og sosiale relasjoner.

Når vaksinasjonsdekningen øker hos voksne, vil smitterisikoen for ungdom reduseres det gir rom til å gjennomføre en grundig vurdering.

Bred vurdering

Før vaksiner innføres i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge, gjøres det en bred vurdering der det tas hensyn til sykdomsbyrde, om sykdommen kan forebygges på andre måter, vaksinenes effekt og sikkerhet i aktuelle aldersgruppe, etiske og samfunnsøkonomiske vurderinger, holdninger til vaksinen hos barn/ungdom og deres foresatte, og til slutt praktiske vurderinger som hvordan tilbudet skal gis.

- Vi vil gjøre en tilsvarende prosess for vaksinering av barn og ungdom mot covid-19, selv om det ikke vil bli en del av barnevaksinasjonsprogrammet nå. Det er et grundig vurderingsarbeid som har gitt velfunderte anbefalinger om andre vaksiner som gis til barn og ungdom i Norge, sier Greve-Isdahl.

Vaksinasjon av barn

Det er ikke aktuelt å vaksinere andre aldersgrupper enn det vaksinen er godkjent for.

- Vi er avhengig av å ha kunnskap og resultater fra utprøving i de aktuelle aldersgruppene. For aldersgruppen under 12 år gjøres nå slike studier, der de også ser på å gi lavere doser. Vi kan ikke vurdere vaksinasjon av barn under 12 år før vi har resultat fra disse studiene, avslutter Greve-Isdahl.