Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Undersøker noen få tilfeller av hjerteproblemer etter vaksinasjon med mRNA-vaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Undersøker noen få tilfeller av hjerteproblemer etter vaksinasjon med mRNA-vaksine

Nyhet

Undersøker noen få tilfeller av hjerteproblemer etter vaksinasjon med mRNA-vaksine

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA), Legemiddelverket og FHI følger nå nøye med på noen rapporterte tilfeller av myokarditt (hjertemuskelbetennelse) og perikarditt (betennelse i hjerteposen). Det er ikke avklart om det er noen sammenheng med vaksinen.

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA), Legemiddelverket og FHI følger nå nøye med på noen rapporterte tilfeller av myokarditt (hjertemuskelbetennelse) og perikarditt (betennelse i hjerteposen). Det er ikke avklart om det er noen sammenheng med vaksinen.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) startet i april en utredning av europeiske tilfeller av myokarditt og perikarditt, som følge av rapporter om myokarditt etter vaksinasjon med Comirnaty i Israel. Meldingene i Israel gjaldt i hovedsak milde tilfeller blant unge menn under 30 år, som først og fremst ble rapportert i tiden etter andre dose.

Rapportert om få tilfeller i Norge

Det er nå over 2 millioner personer som har fått minst en dose med koronavaksine i Norge. Blant disse er det rapportert om til sammen 42 tilfeller av perikarditt og myokarditt. De fleste pasientene oppgis å være i bedring ved meldetidspunktet.

35 tilfeller av akutt perikarditt (betennelse i hjerteposen) etter vaksinasjon.

  • 29 av tilfellene er meldt etter vaksinasjon med Comirnaty
  • 5 tilfeller etter COVID-19 Vaccine Moderna
  • 1 tilfelle etter Vaxzevria. 

7 tilfeller av myokarditt (betennelse i hjertet)

  • 6 tilfeller etter Comirnaty
  • 1 tilfelle etter COVID-19 Vaccine Moderna

– Vi følger med på alle tilfeller av perikarditt og myokarditt meldt etter vaksinasjon. Det er ikke avklart om det er en sammenheng, men dette undersøkes nå både i Norge og på europeisk nivå, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet

Perikarditt og myokarditt forekommer sjeldent og har gode prognoser

Perikarditt er en betennelse i hjerteposen, mens myokarditt er en betennelse i selve hjertemuskulaturen. Begge tilstandene er relativt sjeldne og forekommer hyppigere hos menn enn hos kvinner, og er vanligere blant yngre voksne og ungdommer.

– Den vanligste årsaken er virusinfeksjon, og tilstandene har god prognose. Mange tilfeller går antagelig også uoppdaget. Det er ikke alltid man finner den utløsende årsaken. Det er også rapportert om tilfeller av perikarditt eller myokarditt etter gjennomgått covid-19 infeksjon, legger Watle til.

Det er anslått at omkring 5 % av personer som legges inn på akuttavdeling med brystsmerter har perikarditt. Forekomsten av myokarditt er mer usikker da en del milde tilfeller sannsynligvis ikke blir oppdaget.

I Europa er forekomsten av disse sykdommene anslått til å være 1-10 per 100 000 personer per år. De fleste tilfellene av perikarditt eller myokarditt er milde og krever ikke behandling, men noen få kan også ha et alvorlig forløp med behov for sykehusinnleggelse.

Symptomer

Begge tilstandene kan gi symptomer i form av brystsmerter, og kan gi tungpust og ujevn puls. Tretthet, feber og hoste kan også forekomme. Ved perikarditt kan smertene være stillingsavhengig, og kan bli verre i liggende stilling og bli bedre når de setter seg opp eller lener seg framover.

– Det er viktig at personer som får nyoppstått og vedvarende tungpust eller brystsmerter oppsøker lege uavhengig av om de er vaksinert eller ikke, understreker Watle.

Hvordan behandler man det?

Behandlingen er i hovedsak symptomlindrende, med smertestillende og betennelsesdempende medisin. De fleste tilfellene har et kortvarig og selvbegrensende forløp.

Mer informasjon