Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Barn ned til 12 år i risikogruppe får koronavaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Barn ned til 12 år i risikogruppe får koronavaksine

Nyhet

Barn ned til 12 år i risikogruppe får koronavaksine

Barn og ungdom i alderen 12-15 år med risiko for å bli alvorlig syke av koronaviruset får tilbud om vaksinasjon mot covid-19 i Norge. Dette skjer etter at det Europeiske legemiddelbyrået (EMA) sist fredag godkjente vaksinen fra BioNTech/Pfizer for denne aldersgruppen.

Barn og ungdom i alderen 12-15 år med risiko for å bli alvorlig syke av koronaviruset får tilbud om vaksinasjon mot covid-19 i Norge. Dette skjer etter at det Europeiske legemiddelbyrået (EMA) sist fredag godkjente vaksinen fra BioNTech/Pfizer for denne aldersgruppen.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

- Risiko for alvorlig covid-19 sykdom hos barn og unge er svært lav. Likevel kan enkelte barn og ungdom med særlig alvorlige grunnsykdommer ha nytte av vaksine mot covid-19, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI. 

Opp mot 3000 barn får vaksine-tilbud

Vaksinen fra BioNTech-Pfizer ble tidligere i år tilbudt 16-17-åringer med alvorlig sykdom fra før, og om lag 900 ungdommer er til nå vaksinert i denne aldersgruppen. Det er anslått at det er melllom 2000 og 3000 barn og unge mellom 12-15 år som nå også får tilbud om vaksine mot covid-19.  

- Tilbudet går til en liten gruppe med barn og ungdom over 12 år som har svært alvorlig sykdom fra før, som kreft, organtransplanterte, de som har alvorlig eller medfødt immunsvikt, alvorlige og komplekse nevrologiske sykdommer eller medfødte syndromer. Disse barna og ungdommene kan ha nytte av den beskyttelsen vaksinen gir, forklarer overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI. 

Barna kontaktes når de skal vaksineres

Det skal nå utarbeides informasjon til kommunene, barneleger og fastleger om hvilke barn som kan tilbys vaksine, og hvor raskt dette kan komme på plass. Barna og ungdommene dette gjelder får tilbud om to doser. Aktuelle pasienter får tilbud når de praktiske forholdene er avklart nærmere. Det er ikke nødvendig for verken dem det gjelder eller deres foresatte å ta kontakt med kommunen eller lege selv. 

- Det viktigste for å beskytte sårbare barn og unge, uansett grad av underliggende risiko, er at mange voksne tar imot tilbud om vaksine slik at smittenivået i samfunnet reduseres, påpeker Greve-Isdahl. 

Folkehelseinstituttet samarbeider med Norsk barnelegeforening om anbefalingene. Dersom det kommer ny kunnskap om risikofaktorer hos barn og ungdom, kan anbefalingene bli endret.  
 
Det vi har lært så langt i pandemien er at covid-19 ikke ser ut til å gi alvorlig sykdom hos alle de samme risikogrupper som vi ser for influensa, som oftere kan gi alvorlig infeksjon for barn og ungdom med sykdom fra før, avslutter Greve-Isdahl.  
 
For mer informasjon:
Råd og informasjon til risikogrupper og pårørende