Sommervaksinering, prognoser og viktige justeringer
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Koronavaksinasjonsprogrammet går med god fart fremover, men med litt færre doseleveranser i 3. kvartal, krever det at kommunene foretar noen viktige justeringer.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenVi får i 3. kvartal (fra og med juli) cirka 200 000 doser per uke fra Pfizer. Dette er noe færre doser enn det våre tidligere prognoser bygget på. Alle doser vi får til landet sendes umiddelbart ut til kommunene som igjen sørger for rask bruk av tildelte vaksinedoser til sine innbyggere.
Den geografiske prioriteringen avsluttes i uke 28. Etter det vil FHI fordele dosene slik at de andre kommunene også blir ferdig med å vaksinere sine innbyggere med første dose. Fordelingen av de tilgjengelige vaksinedosene vi får fra vaksineleverandørene blir justert etter andelen av befolkningen fra 18 år og oppover i henhold til prioriteringsrekkefølgen.
Doseintervallet på 12 uker er viktig å overholde
Innføring av doseintervall på 12 uker mellom 1. og 2. dose gjelder for alle under 65 år uten underliggende sykdommer (prioriteringsgruppe 8 og nedover). Endringen skal gjennomføres fra uke 20, med tilbakevirkende kraft.
–Vi har stor forståelse for at endring i doseintervaller skaper ekstra jobb og krever mye av kommunene som allerede gjør en stor innsats med å tilby vaksinering til sine innbyggere, sier Are S. Berg, overlege ved Folkehelseinstituttet.
Berg presiserer at kommuner som ikke benytter 12 ukers doseintervall kan risikere å ikke få nok vaksiner til å dekke behovet for dose 2 i de etterfølgende ukene. Årsaken er at det fortsatt er knyttet usikkerhet til omfanget av fremtidige leveranser. Han fremhever at hensikten med å utvide intervallet er å gi flere mulighet til å få første dose tidlig.
Kombinere vaksinetyper
Nå kan man også kombinere de to mRNA-vaksinene (Pfizer- og Moderna-vaksinene). Vaksinene baserer seg på samme teknologi. De er svært like i hvordan de er bygget opp og fungerer. I situasjoner der det i praksis er vanskelig å tilby begge doser med samme vaksine, anbefaler Folkehelseinstituttet å kombinere de to vaksinene. Slik kombinasjon av koronavaksiner brukes i en rekke land, blant annet i Canada og Storbritannia.
Om vaksineprogresjonen
Det er flere faktorer som kan medføre at tidsskjemaet endres:
- Høyere vaksinedekning en antatt. I eldre aldersgrupper ser vi at andelen som vaksinerer seg er over 90 %. Hvis det blir slik også i yngre aldersgrupper vil det kunne gjøre at vaksineringen ferdigstilles senere enn tidligere antatt. En slik forsinkelse er positiv, siden høy vaksinedekning er ønskelig.
- Ytterligere leveranseforsinkelser.
- Sommerferiene kan føre til lavere andel som takker ja til vaksineinnkallingen
- At de som er yngre en 65 år eller uten underliggende sykdommer får et kortere intervall en det som nå anbefales på 12 uker.