Pandemien er ennå ikke over i Norge
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Pandemien er ennå ikke over i Norge selv om stadig færre legges inn på sykehus, stadig flere blir vaksinerte, og smittetallene nasjonalt går nedover. Det er fortsatt viktig med smitteverntiltak og høy oppslutning om vaksinasjon.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFlere medier melder i dag at pandemien så å si er over i Norge, etter en twitter-melding fra overlege Preben Aavitsland i FHI.
– Det er for tidlig å fastslå fra FHIs side at denne pandemien er over i Norge. Preben Aavitsland har i dag også selv presisert at vi har igjen innspurten. Men det er en svært gledelig utvikling at både antallet smittetilfeller og positive tester går ned, og at forekomsten av nye innleggelser i sykehus og intensivavdeling har vært stabilt lav de siste ukene, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.
Viktig å følge grunnleggende smittevernråd
Det vil fortsatt skje utbrudd i enkelte kommuner, men med en økende andel vaksinerte er det stadig mindre risiko for nye regionale eller nasjonale bølger. Kommunene er nå godt forberedt på å håndtere lokale utbrudd.
– Men jeg vil påpeke at dette skjer bare hvis vi fortsetter å følge de grunnleggende smittevernrådene og benytter tilbudet om koronavaksinasjon, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.
Viktig med fortsatt oppslutning om vaksinasjonsprogrammet
I Norge har det til nå vært svært høy oppslutning om vaksinasjonsprogrammet. Det er satt i underkant av 3 millioner vaksinedoser, men hvis 90 prosent av de over 18 år skal bli vaksinert, må vi sette nesten 5 millioner doser til.
– Det er derfor viktig at den gode oppslutningen fortsetter. Vi har ikke full kontroll i Norge før vi får vaksinert de fleste over 18 år, sier smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm.
Nye virusvarianter kan utfordre
FHI følger svært nøye med på utviklingen av vaksinebeskyttelsen mot nye virusvarianter, blant annet delta-varianten eller den indiske varianten av koronaviruset. En britisk studie har vist at for de som bare er vaksinert med én vaksinedose kan beskyttelsen mot denne varianten være så lav som 33 prosent, mens beskyttelsen er god for vaksinerte med to doser.
– Estimatet er likevel lavt og bekymringsfullt. Hvis vi har høy forekomst av varianter der første dose alene ikke gir god nok effekt, må dette vurderes i forbindelse med karantenebestemmelsene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI. Hun regner likevel med at vi kan holde pandemien under kontroll selv om denne varianten skulle etablere seg i landet.