Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Åpner opp for å prioritere ansatte i barnehager og skoler i vaksinekøen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Åpner opp for å prioritere ansatte i barnehager og skoler i vaksinekøen

Nyhet

Åpner opp for å prioritere ansatte i barnehager og skoler i vaksinekøen

I tillegg har regjeringen fulgt Folkehelseinstituttets råd og vedtatt at studenter kan få tilbud om sin andre vaksinedose på studiestedet sitt for å unngå ens ærend å reise tilbake sin hjemkommune for å få den.

I tillegg har regjeringen fulgt Folkehelseinstituttets råd og vedtatt at studenter kan få tilbud om sin andre vaksinedose på studiestedet sitt for å unngå ens ærend å reise tilbake sin hjemkommune for å få den.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Beskyttelse av ansatte før skolestart

Det har vært ønskelig at ansatte i barnehager og skoler skal ha mottatt første vaksinedose senest 3 uker før skolestart for å være beskyttet.

–Før forsinkelser i vaksinasjonsprogrammet var det lite å hente på å prioritere denne gruppen siden de likevel ville fått tilbud om vaksine og vært beskyttet før skolestart, men nå vil det ikke være tilfelle for alle i denne yrkesgruppen, sier smitteverndirektør Geir Bukholm.

Skal ikke iverksettes før risikogrupper og helsepersonell er vaksinert

Regjeringen har sagt at prioriteringen av lærere og barnehageansatte ikke iverksettes før risikogruppene og helsepersonell har blitt vaksinert. Folkehelseinstituttet presiserer at det er kommunen selv som må vurdere når de er ferdige med det helsepersonellet som skal vaksineres som en del av helsepersonell-vaksineringen. Også mange helsepersonell vil motta vaksinen som innbygger i kommunen.

En prioritering av lærere og barnehageansatte vurderes som gjennomførbart tidligst fra og med uke 27, når over 80 % av kommunene som må avgi doser som en del av målrettet geografisk prioritering vil være ferdig med å vaksinere helsepersonell og risikogruppene sine. Dette er med forbehold om at vaksinedosene leveres som planlagt frem til uke 27.

Krevende merarbeid for kommunen

En prioritering av lærere og ansatte i barnehager og SFO kan skape merarbeid for kommunene mens de står midt en storstilt vaksinasjon under sommerferieavviklingen. Merarbeidet går både på det å identifisere gruppen, kalle inn og kommunisere rundt dette.

–At regjeringen åpner opp for at kommunene selv kan vurdere hvordan og om de skal omprioritere vaksinedoser til denne gruppen er positivt, siden det er betydelige forskjeller fra kommune til kommune, poengterer Bukholm.

Vaksinering av studenter der de bor

Lett tilgang er en viktig forutsetning for å sikre høy vaksinedekning. Det er cirka 300 000 studenter i Norge. En god andel av disse bor i en annen kommune enn der de er folkeregistrert. Siden de fleste voksne vil motta dose 1 i løpet av sommeren 2021, anbefaler Folkehelseinstituttet at studentene sier ja til tilbudet om første dose i kommunene hvor de er folkeregistrert. Andre dose vil for mange komme etter studiestart og det er derfor bestemt at studentene får tilbud om den dosen i den kommunen de studerer. Folkehelseinstituttet vil utrede hvordan vaksinedoser skal overføres til studiekommunene. Dette gjør vi i samarbeid med kommune- og utdanningssektoren.

Folkehelseinstituttet vil komme tilbake med mer informasjon til kommunene om begge disse endringene.