Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Perikarditt og myokarditt etter vaksinasjon med mRNA-vaksiner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Perikarditt og myokarditt etter vaksinasjon med mRNA-vaksiner

Nyhet

Perikarditt og myokarditt etter vaksinasjon med mRNA-vaksiner

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har nå konkludert med at det kan være en sammenheng mellom betennelsestilstander i hjertet og vaksinasjon med mRNA-vaksinene.

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har nå konkludert med at det kan være en sammenheng mellom betennelsestilstander i hjertet og vaksinasjon med mRNA-vaksinene.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Preparatomtalen og pakningsvedleggene oppdateres og myokarditt (hjertemuskelbetennelse) og perikarditt (betennelse i hjerteposen) føres opp som svært sjeldne bivirkninger etter Comirnaty (Pfizer/BioNTech) og Spikevax (Moderna). 

Dette ble klart etter at Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har gjennomgått og vurdert europeiske tilfeller av myokarditt og perikarditt. 

De meldte tilfellene gjaldt i hovedsak unge menn. Symptomene oppsto innen 2 uker, og de fleste tilfellene er rapportert etter andre dose. Det er ikke påvist noen slik sammenheng med Vaxzevria (AstraZeneca) og COVID-19 Vaccine Janssen. 

EMA startet en utredning av om det kunne ha en sammenheng med mRNA-vaksinene i april, som følge av rapporter om myokarditt etter vaksinasjon med Comirnaty i Israel.  

Rapporterte tilfeller i Norge 

Det er nå over 3 millioner personer som har fått minst en dose med koronavaksine i Norge og nesten 1,6 millioner har fått andre dose. Blant disse er det rapportert om til sammen 75 tilfeller av perikarditt og myokarditt. De fleste pasientene oppgis å være helt friske igjen eller i bedring ved meldetidspunktet. 

Det er rapportert om 61 tilfeller av akutt perikarditt (betennelse i hjerteposen) etter vaksinasjon:   

  • 48 av tilfellene er meldt etter vaksinasjon med Comirnaty (Pfizer/BioNTech) 
  • 10 tilfeller etter Spikevax (Moderna) 
  • 3 tilfeller etter Vaxzevria (AstraZeneca) 

Ett av de 48 tilfellene etter Comirnaty gjaldt en person som hadde fått Vaxzevria som første dose og Comirnaty som andre dose.  

14 tilfeller av myokarditt (betennelse i hjertet) 

  • 10 tilfeller etter Comirnaty (Pfizer/BioNTech) 
  • 4 tilfeller etter Spikevax (Moderna) 

Det er også rapportert om tilfeller av perikarditt eller myokarditt ved akutt covid-19 infeksjon eller ved andre inflammatoriske tilstanden som kan komme etter gjennomgått covid-19 infeksjon. Folkehelseinstituttet vurderer fortsatt nytten av å ta disse vaksinene som større enn risikoen for å få disse sjeldne bivirkningene, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet 

Perikarditt og myokarditt forekommer sjeldent og har gode prognoser 

Perikarditt er en betennelse i hjerteposen, mens myokarditt er en betennelse i selve hjertemuskulaturen. Begge tilstandene er relativt sjeldne og forekommer hyppigere hos menn enn hos kvinner, og er vanligere blant yngre voksne og ungdommer.  

–Den vanligste årsaken er virusinfeksjon, og tilstandene har god prognose. Mange tilfeller går antagelig også uoppdaget. Det er ikke alltid man finner den utløsende årsaken, legger Greve-Isdahl til.  

Det er anslått at omkring 5 % av personer som legges inn på akuttavdeling med brystsmerter har perikarditt. Forekomsten av myokarditt er mer usikker da en del milde tilfeller sannsynligvis ikke blir oppdaget.  

I Europa er forekomsten av disse sykdommene anslått til å være 1-10 per 100 000 personer per år. De fleste tilfellene av perikarditt eller myokarditt er milde og krever ikke behandling, men noen få kan også ha et alvorlig forløp med behov for sykehusinnleggelse.  

Symptomer 

Begge tilstandene kan gi symptomer i form av brystsmerter, tungpust og ujevn puls. Tretthet, feber og hoste kan også forekomme. Ved perikarditt kan smertene være stillingsavhengig, og kan bli verre i liggende stilling og bli bedre når de setter seg opp eller lener seg framover. 

–Det er viktig at personer som får nyoppstått og vedvarende tungpust eller brystsmerter oppsøker lege uavhengig av om de er vaksinert eller ikke. Dersom det mistenkes at perikarditt og myokarditt har oppstått som bivirkning etter vaksinasjon skal dette meldes via melde.no, understreker Greve-Isdahl.  

Hvordan behandler man det? 

For de aller fleste er behandlingen i hovedsak symptomlindrende, med smertestillende og betennelsesdempende medisin. De fleste tilfellene har et kortvarig og selvbegrensende forløp. 

 Les mer om myokarditt og perikarditt på Norsk Helseinformatikk (NHI):  

Lenke til nettsak på Legemiddelverket og EMA