Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «16-17-åringer i Norge får trolig tilbud om korona-vaksine til høsten»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • 16-17-åringer i Norge får trolig tilbud om korona-vaksine til høsten

Nyhet

16-17-åringer i Norge får trolig tilbud om korona-vaksine til høsten

Regjeringen planlegger å tilby 16- og 17-åringer koronavaksine etter råd fra Folkehelseinstituttet (FHI). Dersom denne aldersgruppen får tilbud om vaksine, skjer dette etter at befolkningen over 18 år er fullvaksinert. En endelig beslutning om dette tas i september.

Regjeringen planlegger å tilby 16- og 17-åringer koronavaksine etter råd fra Folkehelseinstituttet (FHI). Dersom denne aldersgruppen får tilbud om vaksine, skjer dette etter at befolkningen over 18 år er fullvaksinert. En endelig beslutning om dette tas i september.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

- Det er få ungdommer som har blitt alvorlig syke av koronaviruset, men det er mer smitte blant 16-17-åringer enn hos yngre ungdom og barn. Vaksinasjon er derfor viktig for å beskytte mot alvorlig sykdom hos dem som kan utvikle dette. I tillegg vil vaksinasjon hindre smittespredning i aldersgruppen, og kunne bidra til befolkningsimmunitet. Dette er nødvendig for å kunne lette på restriksjoner som har vært spesielt belastende for unge under pandemien. sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI.

Tilbud om vaksinen vil ikke bli aktuelt før den voksne befolkningen over 18 år er vaksinert, og tilbudet kan derfor tidligst bli i begynnelsen av oktober 2021.

- Vi vil frem mot september innhente mer erfaring og kunnskap fra andre land som vaksinerer aldersgruppen før vi gir en endelig anbefaling om beslutning til regjeringen, påpeker Greve-Isdahl.

Ungdom ønsker å bli vaksinert

I alt 21% av befolkningen i Norge er barn og unge under 18 år. 16-17 åringene utgjør 2,3 %, det vil si det er 127.000 ungdom som er født i 2004 og 2005 her i landet. Selv om disse ungdommene blir sjelden alvorlig syke av korona-viruset, viser data både fra Norge og andre land at aldersgruppen 16-19 år langt oftere får covid-19 enn yngre barn.  Ungdommene ønsker også selv å vaksineres.

- Spørreundersøkelser viser at 16-17-åringene er motivert for å bli vaksinert, og at foreldre til barn og ungdom også ønsker at de skal vaksineres, forklarer Greve-Isdahl.

mRNA-vaksine er godkjent for ungdom

Vaksinen fra BioNTech/Pfizer har vært godkjent fra 16-årsalder siden vaksinen fikk markedsføringstillatelse i desember 2020/januar 2021. Flere land gir tilbud om vaksinasjon til aldersgruppen 16-17-år, som for eksempel USA og Israel. Danmark har også nylig startet vaksinasjon av 16-19-åringer hvor 28 % alt har fått første vaksinedose (per 17.juni 2021). I Norge har kun ungdom med underliggende sykdom blitt tilbudt vaksine. 

- Vaksinen har vist høy grad av individuell beskyttelse mot infeksjon, alvorlig sykdom og død, og også mot smittespredning. Den viser også høy grad av beskyttelse mot Delta-varianten. Covid-19 er lite alvorlig hos de unge, men også de unge kan en sjelden gang få alvorlig sykdom og smitte videre til sine nære, avslutter Margrethe Greve-Isdahl i FHI.