Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Tredje koronavaksine godkjent i Europa»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tredje koronavaksine godkjent i Europa

Nyhet

Tredje koronavaksine godkjent i Europa

AstraZeneca vaksinen fikk fredag 29. januar en anbefaling om betinget godkjenning av det europeiske legemiddelkontoret (EMA)

AstraZeneca vaksinen fikk fredag 29. januar en anbefaling om betinget godkjenning av det europeiske legemiddelkontoret (EMA)


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Legemiddelmyndighetene i Europa har nå gitt en anbefaling om betinget godkjenning.  En betinget godkjenning gis før man har fullstendige data, inklusive langtidsdata om effekt og bivirkninger. Vaksineprodusenten må derfor fortsette med studiene, og fortløpende oversende legemiddelmyndighetene data etter hvert som de blir klare.   

Smittevernsdirektør Geir Bukholm sier han er glad for at AstraZeneca nå er godkjent.  Antagelig har vi nå nok doser til å vaksinere risikogruppen og kritisk helsepersonell innen 1. juli.

– Den voksen befolkningen som ikke er i en risikogruppe vil antagelig måtte vente til etter sommeren før de får tilbud om vaksine, sier Bukholm, men legger til at dette er en tentativ plan. Det kan komme store avvik i både positiv og negativ retning. For en uke siden ble det f.eks. kjent at AstraZeneca ikke kunne levere like store kvanta som først var antatt, noe som har satt vaksinasjonsprogrammet tilbake en til to måneder.

En annen type vaksineteknologi

AstraZeneca-vaksinen bygger på en annen vaksineteknologi enn Pfizer-Biontech og Moderna. Covid-19 Vaccine AstraZeneca, er en virusvektorvaksine som består av DNA som er pakket inn i ufarlige svekkede forkjølelsesvirus og inneholder oppskriften for spike-proteinet på covid-19-viruset. Dette viruset kan ikke formere seg i kroppen. Når viruset kommer inn i kroppens celler, vil kroppscellene bruke informasjonen til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset.

– Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette, understreker Geir Bukholm.