FHI presiserer
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Det er riktig at tallet på 6,4 prosent positive prøver to dager i romjula viste seg å være feil. Men det er ikke riktig at dette tallet alene var grunnlaget for FHIs råd til regjeringen om nye tiltak etter nyttår.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenAftenposten har i en nyhetssak som er gjengitt i flere medier i dag, skrevet om at tallet som viste 6,4 prosent positive prøver fra mandag 28. til tirsdag 29. desember var feil. I ettertid viste det seg at tallet var langt lavere. Tallet var omtalt i nyhetssaken Bekymret for økt smittespredning fra FHI 2. januar.
Flere medier har gjengitt saken. Ut fra omtalen av saken kan det virke som at faktagrunnlaget for tiltakene som ble innført var feil. Det stemmer ikke.
Én av flere indikatorer
Andelen positive prøver var bare én av en rekke forskjellige indikatorer som tydet på både økt smittespredning og risiko for ytterligere forverring dersom ikke tiltak ble innført, blant dem usikkerhet om nye virusvarianter. Beslutningsgrunnlaget fra FHI kan leses fra side 8 og utover på Helsedirektoratets og Folkehelseinstituttets anbefalinger om kortvarige forsterkede tiltak (PDF).
– I julen var etterslepet og usikkerheten knyttet til tallgrunnlaget et enda større problem enn ellers. Derfor var manglende oversikt over smittesituasjonen en hovedbegrunnelse for at FHI 2. januar tok initiativ til at man skulle innføre strengere tiltak i 1-2 uker, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.
Åpenhet om usikkerhet
FHI skulle likevel sørget for å oppgi at det var stor usikkerhet knyttet til akkurat dette tallet, og at det sannsynligvis ville endre seg i løpet av kort tid.
– Vi kommer ikke til å holde tilbake tall inntil vi er så sikre på at de er så riktige som de kan bli, for ikke å «bomme», eller unnlate å reagere med forslag til tiltak på grunn av manglende oversikt. Det vil også føre til mindre åpenhet om svakheter i systemet. FHI kommer derfor til å fortsette å publisere tall som ikke alltid er fullstendig gjennomarbeidet samtidig med å understreke at vi foretar samlede vurderinger av situasjonen, med mange ulike kilder, og med forbehold om at strenge tiltak skal gjelde i så kort tid som mulig, sier direktør Camilla Stoltenberg.
Angående meldinger til MSIS
Det er helt riktig at det er forsinkelser i tallene som blir meldt inn til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Dette har FHI påpekt som en utfordring for smittevernberedskapen i mange år, og vi vil fortsette for å prøve å løse dette. Et velfungerende digitalt system er avhengig av svært mange aktører.