FHI endrer foreløpig ikke anbefalinger om vaksinasjon
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Folkehelseinstituttet endrer foreløpig ikke anbefalingene om fordeling av vaksiner som følge av påvisningen av den engelske virusvarianten i Nordre Follo.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenEtter påvisning av den engelske varianten av koronaviruset blant flere innbyggere i Nordre Follo, har det kommet spørsmål om muligheter for opptrapping av vaksinasjon i regionen.
Blant forholdene FHI har vurdert er smittepresset i Oslo og kommunene rundt Oslo sett opp mot andre regioner i landet.
– Vi vurderer fortsatt om det er grunnlag for å foreta en regional skjevfordeling av vaksiner. For å komme til en endelig beslutning, må vi få bedre oversikt over utbredelse av virusvarianten i dette området og hvordan smittespredningen med den engelske varianten er i resten av landet, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet.
– Vi venter nå på analyser av flere virusprøver som kan være knyttet til utbruddet av den engelske varianten av viruset i Nordre Follo. Vi vil snart kunne ha et bedre bilde av utbredelsen av den engelske virusvarianten i Oslo og kommunene rundt Oslo, og vil dermed gjøre bedre vurderinger av om endringer i vaksinefordelingen er hensiktsmessig. Vi vil ikke gjøre slike endringer forhastet, sier Bukholm.
Vaksinene gir god beskyttelse mot covid-19 sykdom. Det er viktig at personer med økt risiko for alvorlig sykdom får tilbud om vaksine. Vaksinene forkorter sykdomsforløpet, minsker symptomer og kan dermed indirekte redusere smittsomhet noe blant de vaksinerte. Det er ikke dokumentasjon for at vaksinene beskytter mot å bli smittet. Det er også usikkert om vaksinen beskytter mot at den vaksinerte smitter videre.
Bukholm minner om at antall tilgjengelige vaksinedoser er begrenset. Skjevfordeling av dosene for å beskytte flere i risikogruppene i et utvalgt område vil gå på bekostning av vaksinasjon av risikogrupper i andre områder. Det gjør vurderingen krevende.
Vaksinene gir full beskyttelse først 1-2 uker etter andre dose, dvs. 4-6 uker etter oppstart av vaksinasjon. En del beskyttelse vil kunne inntre 10-14 dager etter første dose, men hvor godt beskyttet den vaksinerte er etter bare én dose er foreløpig usikkert, særlig hos eldre personer og de med nedsatt immunrespons.
– Effekten av økt vaksinasjon i forbindelse med utbrudd vil først komme flere uker etter at tiltaket er iverksatt. Andre smitteverntiltak har raskere og bedre effekt på kort sikt, avslutter Bukholm.