Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «FHI endrer foreløpig ikke anbefalinger om vaksinasjon»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI endrer foreløpig ikke anbefalinger om vaksinasjon

Nyhet

FHI endrer foreløpig ikke anbefalinger om vaksinasjon

Folkehelseinstituttet endrer foreløpig ikke anbefalingene om fordeling av vaksiner som følge av påvisningen av den engelske virusvarianten i Nordre Follo.

Folkehelseinstituttet endrer foreløpig ikke anbefalingene om fordeling av vaksiner som følge av påvisningen av den engelske virusvarianten i Nordre Follo.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Etter påvisning av den engelske varianten av koronaviruset blant flere innbyggere i Nordre Follo, har det kommet spørsmål om muligheter for opptrapping av vaksinasjon i regionen.

Blant forholdene FHI har vurdert er smittepresset i Oslo og kommunene rundt Oslo sett opp mot andre regioner i landet.

– Vi vurderer fortsatt om det er grunnlag for å foreta en regional skjevfordeling av vaksiner. For å komme til en endelig beslutning, må vi få bedre oversikt over utbredelse av virusvarianten i dette området og hvordan smittespredningen med den engelske varianten er i resten av landet, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet.

– Vi venter nå på analyser av flere virusprøver som kan være knyttet til utbruddet av den engelske varianten av viruset i Nordre Follo. Vi vil snart kunne ha et bedre bilde av utbredelsen av den engelske virusvarianten i Oslo og kommunene rundt Oslo, og vil dermed gjøre bedre vurderinger av om endringer i vaksinefordelingen er hensiktsmessig. Vi vil ikke gjøre slike endringer forhastet, sier Bukholm.

Vaksinene gir god beskyttelse mot covid-19 sykdom. Det er viktig at personer med økt risiko for alvorlig sykdom får tilbud om vaksine. Vaksinene forkorter sykdomsforløpet, minsker symptomer og kan dermed indirekte redusere smittsomhet noe blant de vaksinerte. Det er ikke dokumentasjon for at vaksinene beskytter mot å bli smittet. Det er også usikkert om vaksinen beskytter mot at den vaksinerte smitter videre.

Bukholm minner om at antall tilgjengelige vaksinedoser er begrenset. Skjevfordeling av dosene for å beskytte flere i risikogruppene i et utvalgt område vil gå på bekostning av vaksinasjon av risikogrupper i andre områder. Det gjør vurderingen krevende.

Vaksinene gir full beskyttelse først 1-2 uker etter andre dose, dvs. 4-6 uker etter oppstart av vaksinasjon. En del beskyttelse vil kunne inntre 10-14 dager etter første dose, men hvor godt beskyttet den vaksinerte er etter bare én dose er foreløpig usikkert, særlig hos eldre personer og de med nedsatt immunrespons.

– Effekten av økt vaksinasjon i forbindelse med utbrudd vil først komme flere uker etter at tiltaket er iverksatt. Andre smitteverntiltak har raskere og bedre effekt på kort sikt, avslutter Bukholm.