Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Barneskoleelever bringer i liten grad koronasmitte videre på skolen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Barneskoleelever bringer i liten grad koronasmitte videre på skolen

Forskningsfunn

Barneskoleelever bringer i liten grad koronasmitte videre på skolen

Barn i barneskolealder viderefører sjelden koronaviruset på skolene, viser en ny studie. Studien omfatter 292 skolerelaterte kontakter til 13 barn som testet positivt på koronavirus i Oslo og Viken.

Glade skoleelever som løper med skolesekker
Illustrasjonsfoto. Lopolo/Shutterstock.com

Barn i barneskolealder viderefører sjelden koronaviruset på skolene, viser en ny studie. Studien omfatter 292 skolerelaterte kontakter til 13 barn som testet positivt på koronavirus i Oslo og Viken.


 – Korona barn-studien vår viser at det er svært lav barn-til-barn og barn-til-voksen-smitte i barneskoler, forklarer seniorforsker og prosjektleder Brita Askeland Winje ved FHI.

I studien, som er publisert i Eurosurveillance, har forskerne systematisk fulgt 292 kontakter i 13 smittesporinger i barneskoler i Oslo og Viken. Alle skolerelaterte kontakter til barn med bekreftet covid-19, er testet to ganger for påvisning av koronaviruset SARS-CoV-2 i spytt. Koronaviruset kan forårsake sykdommen covid-19.

Ytterst få av de skolerelaterte kontaktene ble smittet av barna

Resultatene tyder på at barn i barneskolealder i liten grad bidrar til videre smitte av koronaviruset i skoler.

 –  Dette er viktige funn sett i lys av situasjonen og debatten om skolestenging og utstrakt bruk av karantene for barn, sier Winje.

– Kun 2 av de 238 kontaktene blant elevene og 1 av de 58 blant ansatte fikk påvist SARS-CoV-2 ved første spyttprøve. Disse tilfellene kan, men trenger ikke, ha sammenheng. Ingen kontakter fikk påvist SARS-CoV-2 i andre spyttprøve etter en første negativ test, forklarer Winje.

Undersøker smitte gjennom spyttprøver

I Korona barn-studien blir alle skolerelaterte kontakter til barn med påvist SARS-CoV-2 systematisk testet. Deltagerne tar to spyttprøver hjemme som videre undersøkes for tilstedeværelse av SARS-CoV-2. Den første spyttprøven blir tatt av kontaktene så tidlig som mulig etter at det var oppdaget smitte, og den andre på slutten av den ti dager lange karantenetiden.

Korona barn-studien startet i august 2020 og pågår fortsatt. Målet er å undersøke barns rolle i smittespredningen av SARS-CoV-2 i skoler og å kartlegge i hvilken grad de smittede blir syke av viruset.

De aktuelle tallene gjelder for perioden august til november 2020, og kun for barn i barneskolen.

­ – Det er viktig å påpeke at funnene kun gjelder for barneskoler. Ungdomsskoler og videregående er ikke inkludert i studien, og smittespredningen blant barn i eldre klassetrinn må undersøkes ytterligere, sier Winje.

Studien ble gjennomført i en periode med lavt til medium smittenivå i samfunnet og ved barneskoler med smitteverntiltak på gult nivå.

Korona barn-studien fortsetter med hovedfokus på ungdomsskoler.

Referanser

Lin T Brandal, Trine S Ofitserova1, Hinta Meijerink,  Rikard Rykkvin, Hilde M. Lund, Olav Hungnes, Margrethe Greve-Isdahl, Karoline Bragstad, Karin Nygård, Brita A. Winje (2021): Minimal transmission of SARS-CoV-2 from paediatric COVID-19 cases in primary schools, Norway, August to November 2020