Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Ny virusvariant oppdaget i Norge

Nyhet

|

Publisert

Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Denne siden er arkivert

Referanselaboratoriet ved FHI og Oslo universitetssykehus har oppdaget tilfeller av en ny variant av koronaviruset. Varianten krever etter det FHI vet ingen ytterligere tiltak enn det som er på plass for andre virusvarianter.

Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert

Ta meg til forsiden

Den nye varianten har navnet B.1.525 og har flere av de samme endringene som den engelske, sør-afrikanske og brasilianske virusvarianten. Så langt har FHI påvist 18 tilfeller, i tillegg har Oslo universitetssykehus påvist 4 tilfeller. Totalt antall tilfeller er så langt altså 22.  

Naturlig utvikling

– Det brer seg stadig nye varianter i verden, og det er en naturlig utvikling av viruset at de endrer seg hele tiden, sier avdelingsdirektør Line Vold.  

Det er fortsatt de samme tiltakene som gjelder for denne nye varianten som de andre variantene, testing, isolering, smittesporing og karantene 

Tilfellene som er påvist ved FHI er oppdaget hos personer hovedsakelig bosatt i Oslo fylkeEn av personene er bosatt i Trøndelag og to er bosatt i Viken. Første tilfelle ser så langt ut til å være fra 21. januar og siste tilfelle i datasettet er fra 8. februar. 

Påvisninger i andre land

– Vi vet ennå ikke om den er mer smittsom, men den kan være det. Det har endringer på det stedet i viruset som kan ha noe å si for smittsomhet, sier avdelingsdirektør Line Vold.  

Varianten har antakelig sirkulert i andre land en stund. Tidligste spor så langt er 15. desember 2020. Den er påvist i lave antall i 13 andre land, blant annet 35 tilfeller i Danmark.  

Krever ikke ytterligere tiltak

Varianten krever, etter det FHI vet, ingen ytterligere tiltak enn det som er på plass for andre virusvarianter, sier Vold.  

Referanselaboratoriet ved FHI vil gjøre laboratoriene oppmerksom på den nye varianten 

– Flere av metodene som screener for den britiske varianten vil også kunne fange den nye varianten, men det er fare for at resultatet kan feiltolkes til å være den britiske varianten og ikke denne nye. Vi jobber nå med å gi ut informasjon til laboratoriene om hvordan de best kan oppdage varianten og unngå feiltolkninger, sier Karoline Bragstad, seksjonsleder ved FHI.

Publisert
Fant du det du lette etter?