Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «FHI: AstraZeneca-vaksinen viser god effekt mot covid-19»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI: AstraZeneca-vaksinen viser god effekt mot covid-19

Nyhet

FHI: AstraZeneca-vaksinen viser god effekt mot covid-19

AstraZeneca-vaksinen er den tredje som er godkjent for bruk i Norge. Effektstudiene som godkjenningen bygger på viser god effekt på mild sykdom og enda høyere effekt mot alvorlig sykdom.

AstraZeneca-vaksinen er den tredje som er godkjent for bruk i Norge. Effektstudiene som godkjenningen bygger på viser god effekt på mild sykdom og enda høyere effekt mot alvorlig sykdom.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

–  Alle de tre vaksinene som er godkjent for bruk i Norge har vist god effekt og gir viktig beskyttelse mot Covid-19, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI.

Studiene som ligger til grunn for godkjenningen av AstraZeneca-vaksinen viser en effekt på 60 prosent mot mild sykdom, og svært god effekt mot alvorlig sykdom. I tillegg viser andre studier at beskyttelsen kan være enda høyere, og rundt 76% allerede etter første dose.

– AstraZeneca-vaksinen viser noe lavere effektgrad enn det to mRNA-vaksinene, det betyr imidlertid ikke at det er en dårligere vaksine enn de andre. Foreløpig viser de to mRNA-vaksinene høyere beskyttelse mot mild sykdom, mens alle de tre vaksinene ser ut til å ha relativt lik beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Bukholm.

Anbefales til personer under 65 år

Bukholm sier at FHI anbefaler at AstraZeneca-vaksinen benyttes for personer i alderen 18–65 år. FHI anbefaler ikke bruk til de over 65 år fordi det har vært for få eldre med i de studiene som er gjort til nå til at det kan konkluderes med hvor god beskyttelse vaksinen gir i denne aldersgruppen. Dette er i likhet med anbefalingene i mange andre europeiske land.

I første omgang er det helsepersonell som prioriteres til å få AstraZeneca-vaksinen.

Effekt mot ulike virusvarianter

FHI overvåker nøye endringer i koronavirus. De tre koronavaksinene gir god beskyttelse mot virusene som vi finner i Norge nå, også den engelske varianten. Per nå er det få påviste tilfeller av den sørafrikanske varianten i Norge. De mest effektive tiltakene for å bremse videre spredning av denne varianten vil være oppfølging av smittede og nærkontakter gjennom testing, isolering og karantene.

– Det er naturlig at virus endrer seg over tid. Dersom det blir slik at vaksinene som blir tilbudt virker dårligere mot nye varianter, vil vi tilby booster-doser for å sikre vaksinebeskyttelse. Vi vil sørge for at risikogrupper og helsepersonell får den vaksine-beskyttelsen de skal ha, avslutter Bukholm.

WHO opplyser at Sør-Afrika, hvor den sørafrikanske varianten dominerer, fortsetter å bruke AstraZeneca-vaksinen i sitt vaksinasjonsprogram.