Takk ja til oppfriskningsdosen når du får tilbud
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
På grunn av den raske spredningen av omikronvarianten av koronaviruset, er det viktig at alle som nå anbefales oppfriskningsdose takker ja til den koronavaksinen de får tilbud om.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenHos fullvaksinerte synker beskyttelsen mot å bli smittet med koronaviruset med tiden som går siden siste dose, og mer for omikron- enn for deltavarianten. For de eldste i samfunnet vil en oppfriskningsdose være nødvendig for å opprettholde god beskyttelse mot å bli alvorlig syk.
– Vi antar at flere fullvaksinerte vil bli smittet fremover, særlig med omikronvarianten. Derfor er det viktig at alle som nå tilbys oppfriskningsdose velger å takke ja så snart de får tilbudet, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.
Bukholm utdyper at selv om det er for tidlig å tallfeste akkurat hvor god og hvor langvarig beskyttelse oppfriskningsdose gir mot den nye virusvarianten, så er det tydelige tegn på at beskyttelsen øker.
Begge vaksinetypene som benyttes i Norge er svært gode vaksiner. De likner hverandre i hvordan de er bygget opp og virker, og begge vil bli brukt til oppfriskningsvaksinering. Det betyr også at en del av innbyggerne vil få oppfriskningsdose med en annen vaksine enn den de fikk som de to første dosene.
– Vi har god erfaring med kombinasjon av koronavaksinene fra Moderna og BioNTech/ Pfizer både i Norge og i utlandet. Slik kombinasjon gir minst like god beskyttelse som å få alle dosene av sammen vaksinetype, sier Bukholm.
Det samme gjelder oppfriskning med mRNA-vaksine for de som tidligere har fått vaksinen fra AstraZeneca.
For oppfriskningsdosen er koronavaksinen fra Moderna et minst like godt valg som den fra BioNTech/Pfizer. Moderna-vaksinen gir generelt et noe høyere nivå av antistoffer enn vaksinen fra BioNTech/Pfizer. Høyt antistoffnivå er viktig for beskyttelse mot smitte med de ulike virusvariantene.
– Nå skal svært mange tilbys oppfriskningsdose i løpet av få uker, dermed vil ikke begge vaksinetypene til enhver tid være tilgjengelig. Jeg oppfordrer dere til å takke ja til den vaksinen som tilbys slik at vi øker beskyttelsen for den enkelte og samfunnet raskt, sier Bukholm
Bivirkninger for de to vaksinetypene og i kombinasjon
Moderna-vaksinen gir generelt noe mer av de vanlige og forbigående bivirkningene enn vaksinen fra BioNTech/Pfizer. Dette er bivirkninger som smerter og hevelse på injeksjonsstedet, tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber.
Det er ikke vist at kombinasjon av ulike vaksinetyper gir noen andre bivirkninger enn det koronavaksinene gjør når samme type brukes ved alle doser.
Begge vaksinene kan i sjeldne tilfeller gi bivirkninger som betennelse i hjertemuskelen (myokarditt) og betennelse i hjerteposen (perikarditt). Tilstanden forekommer først og fremst hos yngre personer og for disse ser dette ut til å forekomme oftere ved bruk av Moderna-vaksinen enn vaksinen fra BioNTech/Pfizer. I eldre aldersgrupper er dette svært sjelden og det er ikke sett noen forskjell i risiko mellom vaksinene.
Ut fra norske bivirkningstall ser det foreløpig ut til at det meldes færre bivirkninger etter en tredje dose enn etter de første to dosene. Det samme har man sett både i studier og i oppfølging fra andre land som har gitt oppfriskningsdoser i lengre tid.