Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Justert vaksinasjonsintervall for oppfriskningsdose»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Justert vaksinasjonsintervall for oppfriskningsdose

Nyhet

Justert vaksinasjonsintervall for oppfriskningsdose

Regjeringen har besluttet å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om å endre intervallet mellom siste dose i grunnvaksineringen (for de fleste dose 2) og oppfriskningsdose til minimum 5 måneder for alle som anbefales en oppfriskningsdose.

Regjeringen har besluttet å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om å endre intervallet mellom siste dose i grunnvaksineringen (for de fleste dose 2) og oppfriskningsdose til minimum 5 måneder for alle som anbefales en oppfriskningsdose.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– I en situasjon med økt smittepress i samfunnet og dermed økt risiko for alvorlig sykdom blant enkelte grupper åpnes det nå opp for et kortere intervall til oppfriskingsdosen. Det vil gi større fleksibilitet ved gjennomføring av vaksinasjon i kommunen, sier Geir Bukholm assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.

Raskere og mer fleksibel vaksinasjon

Avstanden fra grunnvaksinering til en oppfriskingsdose må være lang nok slik at immunresponsen har modnet tilstrekkelig etter grunnvaksinasjonen, men en oppfriskningsdose skal heller ikke gis før det er et reelt behov for en slik oppfrisking.

Ved å redusere intervallet til 5 måneder får vi en mulighet for raskere og mer fleksibel vaksinasjon, men samtidig nok tid mellom dosene til å oppnå god nok effekt.

Det kan komme ulike vurderinger for ulike grupper i tiden som kommer.

Disse gjelder anbefalingen for

Anbefalingen om 5 måneder mellom siste dose i grunnvaksineringen (2. dose) og oppfriskningsdose gjelder for alle personer som til nå er anbefalt en oppfriskningsdose:

  • personer 45 år og eldre, sykehjemsbeboere
  • personer 18-44 år med underliggende medisinske tilstander som gir høy risiko for alvorlig sykdom av covid-19
  • ansatte i helse- og omsorgstjenesten

Bukholm oppfordrer kommunene til å aktivt kalle inn de som nå får tilbud om oppfriskningsdose.

Han minner samtidig om at man ved innkallingen til oppfriskningsdose først bør innkalle de som har ventet lengst siden grunnvaksinasjon, men man trenger ikke følge en streng aldersprioritering, for det er viktig at kapasiteten i kommunen utnyttes så godt som mulig.

Oppdatering: Planene for utsending av koronavaksiner i uke 49 og 50 er allerede lagt, og kan dessverre ikke justeres. Fordelingen for uke 51 publiseres i løpet av uken.