Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Funn fra utbruddsetterforskning av julebordet på Aker brygge i Oslo publisert i Eurosurveillance»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Funn fra utbruddsetterforskning av julebordet på Aker brygge i Oslo publisert i Eurosurveillance

Nyhet

Funn fra utbruddsetterforskning av julebordet på Aker brygge i Oslo publisert i Eurosurveillance

FHI har i samarbeid med Oslo kommune gjennomført en undersøkelse av utbruddet med omikronvarianten på et julebord på Aker Brygge i Oslo 26.november. Foreløpige resultater av undersøkelsen er i dag publisert i tidsskriftet Eurosurveillance.

FHI har i samarbeid med Oslo kommune gjennomført en undersøkelse av utbruddet med omikronvarianten på et julebord på Aker Brygge i Oslo 26.november. Foreløpige resultater av undersøkelsen er i dag publisert i tidsskriftet Eurosurveillance.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Hovedfunn 

  • Funnene indikerer atomikronvarianten har stor spredningsevne blant fullvaksinerte voksne i sosiale settinger med tett kontakt innendørs. 
  • Av 111 deltagere på julebordet som ble intervjuet, fikk 74% påvist SARS-CoV-2 i etterkant. Av disse ernær 60% bekreftet smittet med omikronvarianten (per 13. Desember 2021). I tillegg er en deltager smittet med deltavarianten. Analyse av prøvene pågår fremdeles.  
  • De fleste tilfeller rapporterte milde symptomer og ingen er så langt sykehusinnlagt. 
  • Over 70% av tilfellene rapporterte følgende symptomer: Hoste, rennende/tett nese, slapphet og sår hals. I tillegg rapporterte 50% av tilfellene feber. 
  • Noen av tilfellene hadde vært på utenlandsreise i forkant, men ingen av disse hadde rapportert symptomer i perioden før julebordet.
  • 98% av tilfellene var fullvaksinerte. Blant de som hadde mottatt to doser med vaksine hadde 41/75fått Comirnaty (BioNTech-Pfizer) og 17/75 hadde fått Spikevax (Moderna). Tilsvarende tall blant gruppen som ikke ble smittet var 7/25 Comirnaty (BioNTech-Pfizer) og 12/25 Spikevax (Moderna).  
  • Selv om vi observerte noen forskjeller i hvilken type vaksiner som dominerte blant de smittede og ikke-smittede er datagrunnlaget for tynt til å konkludere hvorvidt enkelte vaksinetyper beskytter bedre enn andre mot infeksjon med omikronvarianten.  

Foreløpige konklusjoner av etterforskningen og videre arbeid 

De foreløpige resultatene tyder på at omikronvarianten er mer smittsom og at koronavaksinasjon er mindre effektiv mot smitteoverføring med omikron enn det man har sett for deltavarianten. Samtidig er det ingen tegn på alvorlig smitte blant tilfellene i utbruddet. Gitt at dette utbruddet skjedde i en høyrisiko-setting for smitte med tett kontakt innendørs over tid samt at personene var i yngre aldersgrupper må funnene tolkes med forsiktighet.   

FHI arbeider videre med analyser for å se nærmere på blant annet smittespredning og symptomutvikling. I tillegg er mer systematisk forskning nødvendig for å bestemme de epidemiologiske og kliniske egenskaper til omikronvarianten og tilpasse kontrolltiltak for å håndtere lignende utbrudd.