Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Oppdatert vaksinasjonsanbefaling for vaksinerte som har fått perikarditt og myokarditt»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Oppdatert vaksinasjonsanbefaling for vaksinerte som har fått perikarditt og myokarditt

Nyhet

Oppdatert vaksinasjonsanbefaling for vaksinerte som har fått perikarditt og myokarditt

Folkehelseinstituttet oppdaterer vaksinasjonsanbefaling til personer som har opplevd å få myokarditt (hjertemuskelbetennelse) eller perikarditt (betennelse i hjerteposen) etter vaksinasjon.

Folkehelseinstituttet oppdaterer vaksinasjonsanbefaling til personer som har opplevd å få myokarditt (hjertemuskelbetennelse) eller perikarditt (betennelse i hjerteposen) etter vaksinasjon.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) konkluderte nylig med at perikarditt og myokarditt er en sannsynlig bivirkning etter vaksinasjon og begge tilstandene er nå oppført som svært sjeldne bivirkninger i preparatomtalene til Comirnaty (Pfizer/BioNTech) og Spikevax (Moderna).

- Vi vurderer fortsatt nytten av å beskytte seg mot covid-19 sykdom som større enn risikoen for å få disse sjeldne bivirkningene. Samtidig ser vi nå behovet for å oppdatere rådene for de som har fått peri- eller myokarditt etter vaksinasjon, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Oppdaterte råd fra FHI

Det er foreløpig ikke kjent om de som har gjennomgått peri- eller myokarditt etter første dose har risiko for gjentagelse etter andre dose.

- Som et føre-var-prinsipp, bør de som har gjennomgått peri- eller myokarditt etter første dose avstå fra dose 2. Ved høy risiko for alvorlig covid-19 kan dose 2 gis etter en individuell vurdering av barnelege eller spesialist i hjertesykdommer, fortsetter Greve-Isdahl.

Vaksine mot covid-19 er ikke kontraindisert for de som tidligere har gjennomgått peri- eller myokarditt av andre årsaker, så lenge vedkommende har tilfrisknet.

Hva er perikarditt og myokarditt?

Perikarditt er en betennelse i hjerteposen, mens myokarditt er en betennelse i selve hjertemuskulaturen. Begge tilstandene er relativt sjeldne og forekommer hyppigere hos menn enn hos kvinner, og er vanligere blant yngre voksne og ungdommer.

- Den vanligste årsaken er virusinfeksjon. Ved milde former for peri- og myokarditt er det god prognose. Mange tilfeller går antagelig også uoppdaget. Det er ikke alltid man finner den utløsende årsaken, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Det er anslått at omkring 5 % av personer som legges inn på akuttavdeling med brystsmerter har perikarditt. Forekomsten av myokarditt er mer usikker da en del milde tilfeller sannsynligvis ikke blir oppdaget.

I Europa er forekomsten av disse sykdommene anslått til å være 1-10 per 100 000 personer per år. De fleste tilfellene av perikarditt eller myokarditt er milde og krever kun symptomlindrende behandling. Ved myokarditt vil de fleste legges inn på sykehus til utredning, men kan ofte skrives ut etter kort tid. Noen få kan også ha et alvorlig forløp.

Symptomer

Begge tilstandene kan gi symptomer i form av brystsmerter, tungpusthet og ujevn puls. Tretthet, feber og hoste kan også forekomme. Ved perikarditt kan smertene være stillingsavhengig, og kan bli verre i liggende stilling og bli bedre når de setter seg opp eller lener seg framover.

- Det er viktig at personer som får nyoppstått og vedvarende tungpust eller brystsmerter oppsøker lege uavhengig av om de er vaksinert eller ikke. Dersom det mistenkes at perikarditt eller myokarditt har oppstått som bivirkning etter vaksinasjon skal dette meldes via melde.no, understreker Greve-Isdahl.

Behandling

For de aller fleste er behandlingen i hovedsak symptomlindrende, med smertestillende og betennelsesdempende medisin. De fleste tilfellene har et kortvarig og selvbegrensende forløp.

Les mer om myokarditt og perikarditt på Norsk Helseinformatikk (NHI):

Rapporterte tilfeller i Norge

Legemiddelverket publiserer oppdaterte tall for tilfeller av myokarditt og perikarditt meldt etter vaksinasjon i Norge: