Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Hva kan vaksinerte gjøre nå?»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Hva kan vaksinerte gjøre nå?

Nyhet

Hva kan vaksinerte gjøre nå?

Vi har stadig sikrere kunnskap om at vaksine beskytter godt mot å bli syk og mot å smitte videre. Den kunnskapen må vi bruke til å lette på tiltak der det er mulig. Noen råd og regler er avklart.

Vi har stadig sikrere kunnskap om at vaksine beskytter godt mot å bli syk og mot å smitte videre. Den kunnskapen må vi bruke til å lette på tiltak der det er mulig. Noen råd og regler er avklart.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

To doser er nødvendig for fullgod beskyttelse, men allerede tre uker etter første dose har man god beskyttelse. Beskyttelsen etter fullvaksinasjon varer i minst et halvt år, antakelig mye lenger. De som har gjennomgått covid-19 det siste halve året er tilsvarende godt beskyttet som de som er fullvaksinert.  

Selv om beskyttelsen er god, er det likevel mulig å bli smittet av covid-19 selv om man er vaksinert. Det er også mulig for vaksinerte å smitte andre.  Dette gjelder selv om man ikke merker at en selv er smittet. 

Ute i samfunnet

Ute blant folk kan man ikke vite om det er uvaksinerte personer i risikogruppen i nærheten. Så lenge det er mange som er ubeskyttet i samfunnet, og siden vaksinerte i noen tilfeller kan bli smittet og smitte andre, må råd og regler være de samme for vaksinerte som for uvaksinerte i det offentlige rom. Der mange omgås er det også behov for enkle og tydelige råd og regler. Dessuten - hvis vaksinerte ikke skulle følge råd om antall og avstand mens de er ute blant folk, kan det også føre til trengsel mellom de som ikke er vaksinert. Etter hvert som stadig større andel av befolkningen blir vaksinert, vil antallsbegrensninger og andre generelle smitteverntiltak i samfunnet lettes for alle. 

I hjemmet

Hjemme hos folk derimot, der man har kunnskap om de andre som er til stede, er det nå mulig å lette på råd for vaksinerte. 

Råd som gjelder for fullvaksinerte

Ute blant folk (i det offentlige rom, inkludert offentlig transport)  

  • Uendrete råd og regler om avstand, antall, hygieneråd, munnbind etc.  

Hjemme hos deg selv og i egen bil (i det private rom) 

  • Vaksinerte kan ha nær sosial omgang (under 1 meter) med andre vaksinerte (selv om de er i risikogruppen).
  • Vaksinerte kan ha nær sosial omgang med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen.
  • Vaksinerte bør fortsatt holde god avstand (minst 1 meter) til uvaksinerte i risikogruppen som de ikke bor med.